27/8/11

Η τέχνη της αναζήτησης ή just fucking Google it.

Στο προηγούμενο άρθρο, είχε γίνει αναφορά στο ακρωνύμιο RTFM (Read The Fucking Manual) που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που κάποιος θέτει ένα ερώτημα, χωρίς να έχει συμβουλευτεί πρώτα το εγχειρίδιο χρήσης (manual), στο οποίο βρίσκεται η απάντηση που γυρεύει. Στο σημερινό, θα μας απασχολήσει ένα άλλο ακρωνύμιο, το STFG (Search The Fucking Google). Αφορμή γι' αυτό ήταν ένα περιστατικό που μου συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ένα δικό μου πρόσωπο (εννοείται ότι δε θα πω ποιο!) μου ζήτησε να βρω κάτι στο διαδίκτυο, κάτι που ήταν υπόθεση μιας απλής αναζήτησης, και φυσικά έλαβε την παραπάνω πληρωμένη απάντηση! Έτσι, σήμερα θα γίνει αναφορά στο πώς πραγματοποιούμε αναζητήσεις στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το Google Search, καθώς και μερικές συμβουλές για αυτές, που ίσως να μην είχατε υπόψη σας.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, καθώς, όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τους υπολογιστές, η μηχανή αναζήτησης της Google είχε ήδη εδραιωθεί στην πρώτη θέση, οπότε κατά κάποιο τρόπο τη θεωρούσα δεδομένη. Πράγμα λογικό, αφού σήμερα αποτελεί συνώνυμο της αναζήτησης. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για το πώς ήταν το διαδίκτυο χωρίς αυτήν, και  πιστέψτε με, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ρόδινα. Όχι ότι τώρα είναι αλλά, σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε κάνει μεγάλα άλματα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα πολύ βασικά. Αν θέλουμε, για παράδειγμα, να πραγματοποιήσουμε μια αναζήτηση για “υπολογιστές” θα πάρουμε ένα σεβαστό αριθμό αποτελεσμάτων. Αν αντί για υπολογιστές χρησιμοποιήσουμε τον όρο “φορητοί υπολογιστές” τα αποτελέσματά μας θα μειωθούν αισθητά. Αντίστοιχα, η πρόταση “φορητοί υπολογιστές Acer”, θα επιστρέψει ακόμα λιγότερα αποτελέσματα και ούτω καθεξής. Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούμε τόσο πιο ακριβής θα είναι η αναζήτησή μας. Κατανοούμε, λοιπόν, ότι για να δούμε τα γκολ του αγώνα ΠΑΟΚ-Villareal, οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούμε είναι “ΠΑΟΚ-Villareal γκολ” και όχι απλά ΠΑΟΚ!

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο ρόλο σε μια αναζήτηση παίζει η σειρά των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Στο προηγούμενο παράδειγμα, η λέξη “φορητοί” έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το “υπολογιστές”, και το “υπολογιστές” από το “Acer”, αντίστοιχα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρώτα βάζουμε την κύρια λέξη κλειδί που θέλουμε και, στη συνέχεια, ακολουθούν αυτές που έχουν μικρότερη βαρύτητα.

Πρόσφατα η Google ενσωμάτωσε μια νέα δυνατότητα αναζήτησης βάση του χρόνου. Αυτή είναι διαθέσιμη στους χρήστες μέσω του μενού που υπάρχει στα αριστερά. Για να εμφανιστεί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι κλικ στην επιλογή “Περισσότερα εργαλεία”. Εκεί, παρατηρούμε κάποιες επιλογές, όπως “Πρόσφατα”, “Τελευταίες 24 ώρες”,  “Τελευταίες 2 ημέρες” κτλ. Αυτή η λειτουργία  βοηθά στην αναζήτηση ιστοσελίδων βάση της ημερομηνίας που δημιουργήθηκαν. Έστω ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα για κάποιον τυφώνα που έγινε πρόσφατα στο τελευταίο μέρος που  εθεάθη  ο Μητσοτάκης (Μάμ-ρα ο Παντοτινός). Αν κάνετε αναζήτηση με τον όρο “τυφώνας”, τα αποτελέσματα θα είναι ψιλό-απογοητευτικά. Όταν όμως χρησιμοποιήσετε το “Προηγούμενος μήνας” στην αναζήτησή σας, τότε θα βρείτε αυτό που ψάχνετε πιο εύκολα, καθώς θα εμφανιστούν αποτελέσματα μόνο του τελευταίου μήνα.

Warning: Mη χρησιμοποιήσετε ποτέ τη λέξη “Μητσοτάκης”, καθώς εικάζεται ότι αποτελεί την αιτία για ανεξήγητες επανεκκινήσεις, runtime errors, σφάλματα υλικού, καμένα pixels κτλ κτλ.

Μια ακόμη δυνατότητα που μας παρέχει η Google είναι η αναζήτηση βάση του τύπου αρχείου. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την παράμετρο “filetype: τύπος_αρχείου” μπορούμε να ψάξουμε για κάποιο συγκεκριμένο τύπο αρχείου. Έτσι, πληκτρολογώντας το “Αϊνστάιν filetype: pdf” θα μας εμφανίσει μόνο αρχεία σε μορφή pdf, που περιέχουν τη λέξη Αϊνστάιν. Μερικοί ακόμη γνωστοί τύποι αρχείων είναι mp3 (μουσικά αρχεία), doc (αρχεία word), torrent, jpg (αρχεία εικόνων), srt (υπότιτλοι) κτλ.
Για το τέλος θα αφήσω κάτι που μου έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Κλείνοντας μια λέξη ή πρόταση σε διπλές αποστρόφους (""), πραγματοποιούμε αναζήτηση με την ακριβή λέξη ή πρόταση που χρησιμοποιήσαμε. Δηλαδή, γράφοντας "η αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ" αναζητούμε ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν την παραπάνω πρόταση έτσι ακριβώς όπως την πληκτρολογήσαμε. Ενώ, αν γράφαμε η αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ χωρίς διπλή απόστροφο, το Google θα αναζητούσε ιστοσελίδες που περιείχαν την παραπάνω πρόταση, όχι όμως με αυτήν τη συγκεκριμένη σειρά. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο παράδειγμα και θα διαπιστώσετε ότι τα αποτελέσματα όντως διαφέρουν.

Αυτά, λοιπόν, για σήμερα. Φυσικά και δε συμπεριέλαβα όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει το Google, διότι μπορείτε να βρείτε περισσότερα κάνοντας κάτι πολύ απλό: STFG!

P.S. Σειρά, τελικά δε συμπεριέλαβα το “Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα”, γιατί μου φάνηκε πιο “βαρύ” ακόμα και από το “αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ”, που τουλάχιστον το κάναμε στο Λύκειο!

P.S. Στο επόμενο άρθρο ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του "θαυμαστού κόσμου του Ubuntu".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου