4/9/11

Ο θαυμαστός κόσμος του Ubuntu. Μέρος ΙΙΙ.

Στο σημερινό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο Ubuntu, θα γίνει περαιτέρω ανάλυση μερικών πλεονεκτημάτων τόσο του Ubuntu όσο και του Linux γενικά, έναντι στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Στα προηγούμενα, έγινε αναφορά στους τρόπους που μπορούμε να το αποκτήσουμε και να το εγκαταστήσουμε και δόθηκε μια πρώτη γεύση του τρόπου που δουλεύουμε σε αυτό.  Πολλοί θα θέσουν το ερώτημα στον εαυτό τους “που να αλλάζω λειτουργικό σύστημα στα γεράματα” και “μια χαρά είναι τα Windows”, καθώς οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα. Κανείς δεν σας απαγορεύει να έχετε Ubuntu και Windows παράλληλα, και να πειραματιστείτε για να δείτε αν σας βολεύει. Από την προσωπική μου μικρή εμπειρία, πιστεύω ότι θα καλύψει τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας, καθώς πιάνω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί το Ubuntu όλο και περισσότερο.

Στο προηγούμενο κείμενό μου ανέλυσα τη διαφορετική φιλοσοφία εγκατάστασης προγραμμάτων που διέπει το Linux. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παρέχουν αυξημένη ασφάλεια, καθώς τα προγράμματα εγκαθίστανται από τα επίσημα repositories και όχι από κάποια αμφιβόλου αξιοπιστίας σελίδας, όπως συχνά συμβαίνει στα Windows. Το γεγονός αυτό, μαζί με τη διαφορετική αρχιτεκτονική όλου του συστήματος, κάνουν το λογισμικό ασφαλείας περιττό. Για να γίνω πιο σαφής, ξεχάστε τα διάφορα antivirus, antispyware κτλ που είναι αναγκαία σε κάποιον υπολογιστή που τρέχει Windows, και καταλαμβάνουν πόρους κάνοντας τον υπολογιστή σας πιο αργό. Για τους αθεράπευτα επιφυλακτικούς ή γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν το Ubuntu παράλληλα με κάποιο άλλο λειτουργικό, υπάρχει πάντα η Linux έκδοση του Avast.

Εδώ μπορεί κάποιος να πει “ωραία τα λες ρε φιλαράκι για την ασφάλεια αλλά τι θα γίνει με τα παιχνίδια;” καθώς ένας από τους παράγοντες που αποτρέπει πολλούς χρήστες να μεταβούν στο Linux είναι η έλλειψη υποστήριξης σύγχρονων παιχνιδιών. Αγαπητέ “καμένε” έχω την χαρά να σε ενημερώσω ότι αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, αφού με το Wine μπορείς να “καείς” άνετα και στο Ubuntu. Και μιλάμε για παιχνίδια φρέσκα, όπως το Pro Evolution Soccer 2011,  Football Manager 2011, Grand Theft Auto IV και δε συμμαζεύεται. Καλό λιώσιμο, λοιπόν, και να θυμάσαι να βγαίνεις που και που καμιά βόλτα!

Οι δυνατότητες του Wine, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο gaming, διότι μπορείς μέσω αυτού να χρησιμοποιήσεις σχεδόν όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιούσες στα Windows, από το Office και το Photoshop μέχρι το Visual Studio. Στην περίπτωσή μου δε χρειάστηκε αυτό, καθώς αφού βρήκα τα ίδια ή παρόμοια προγράμματα, και μάλιστα τώρα κάνω τη δουλειά μου πολύ πιο γρήγορα! Για παράδειγμα, τα Open Office και Firefox υπάρχουν αυτούσια στο Ubuntu, ενώ αντί για το μTorrent και Μass Renamer 2 (σειρά γράψτο και σε Linux να γίνει χαμός!), βρήκα το Transmission και pyRenamer που κάνουν την ίδια δουλειά γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να βρείτε έναν πολύ χρήσιμο οδηγό που δείχνει τα αντίστοιχα προγράμματα των Windows που υπάρχουν στο Ubuntu.

Πέρα από την ασφάλεια, ένας ακόμη τομέας που υπερτερεί το Ubuntu και θέλω να θίξω είναι η ευχρηστία και η λειτουργικότητά του.  Τί εννοώ; Πάρτε οποιαδήποτε έκδοση των Windows Xp, Vista ή 7, και προσπαθήστε να βρείτε, για παράδειγμα, τις ρυθμίσεις εκτυπωτή ή ακόμα τις ρυθμίσεις πληκτρολογίου. Θα πρέπει να κάνετε ολόκληρο “ταξίδι” από ενάρξεις, πίνακες ελέγχου, και μέσα στο χάος του πίνακα ελέγχου να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Στο Ubuntu όλα αυτά είναι υπόθεση δύο το πολύ τριών κλικ. Είπαμε Linux for human beings.
 
Σημείωση: Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά τα Windows είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που για να τερματίσεις τη λειτουργία τους (Turn Off), πατάς πρώτα έναρξη (Start)!!!

Εν κατακλείδι, η συνολική εμπειρία που αποκόμισα χρησιμοποιώντας το Ubuntu όλον αυτόν τον καιρό, είναι πέρα για πέρα θετική. Για να μη θεωρηθεί αυτό το άρθρο ως απόπειρα προπαγάνδας, θέλω να αναφέρω ότι όλο και κάποια μικροπροβλήματα αντιμετώπισα με την ενασχόλησή μου με αυτό το λειτουργικό σύστημα, τα οποία, ωστόσο, λύθηκαν με μικρή βοήθεια από την πάντα πρόθυμη να βοηθήσει κοινότητα, γρήγορα και εύκολα. Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι θα δώσετε μια ευκαιρία στο Ubuntu, όχι για εσάς, για την φουκαριάρα την Microsoft!!!  Τα ξαναλέμε την επόμενη εβδομάδα, μέχρι τότε γεια σας!

2 σχόλια:

  1. loipon akh den kserw pws ta kataferneis alla ta post pou kaneis me akolou8oun sta pregmata pou kanw...eixa kairo na diabasw to blog kai afou eixa egkatasthsei to ubuntu diabasa kapakia gia auto kai xarhka gti isws mporeis na me boh8hseis me kapoia pragmata!
    1-egkatesthsa ta ubuntu sta agglika gia na briskw pio eukola odhgies kai ws apotelesma den mporw na grapsw ellhnika...an kseres pws allazoun..,boh8eia
    2-exw bare8ei na me rwtaei gia kwdikous ka8e stigmh pou egka8istw kati h ksanampainw sto wi-fi kai twra mou zhtaei ton kwdiko (gia na mpainw sto chat p.x.) kai den ton anagnwrizei (enw exei mpei sto net). uparxei tropos na to apofugw...
    3- 8a grapseis gia wi-fi hacking h na arxizw na diabazw...?

    p.s.ante ola kala pane...h mpaokara perase me nikh kai h milanara paei full gia prwta8lhma...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά τα ερωτήματα που έθεσες:

    1. Για να προσθέσεις την ελληνική γλώσσα δες αυτό: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=1124 ή παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=e0alwoGnrlQ&feature=related

    2. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις αλλά δε θα σου το συνιστούσα για λόγους ασφαλείας.

    3. Δυστυχώς όχι στα πολύ κοντά, οπότε ξεκίνα το διάβασμα!

    P.S. Ο ΠΑΟΚ και η Milan να κερδάνε...και οι άλλοι να πα να...!!!

    P.S. Την επόμενη φορά άφησε όνομα για να καταλάβω ποιός/α είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή