10/8/11

Ο θαυμαστός κόσμος του Ubuntu. Μέρος Ι.

Λίγο πολύ, όλοι θα έχετε ακούσει κάτι σχετικό με το Linux, είτε σε κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα είτε στο διαδίκτυο. Με “απλά λόγια”, Linux ονομάζεται ένα Unixοειδές λειτουργικό σύστημα (λειτουργικό σύστημα είναι για παράδειγμα τα Windows XP ή τα Windows 7) το οποίο χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux. Αν στην προηγούμενη πρόταση είχατε παραπάνω από 3 άγνωστες λέξεις, παραμένετε ένας ευτυχισμένος, απλός χρήστης. Αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο, είστε θαρραλέος ή έχετε σαδομαζοχιστικές τάσεις, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και να μάθετε περισσότερα για πυρήνες, πηγαίους κώδικες και δε συμμαζεύεται! Μια καλή ελληνική σελίδα για να ξεκινήσετε είναι η linux.gr.

Πέρα από το γεγονός ότι το Linux είναι δωρεάν, προσφέρει μεγάλη ποικιλία μέσω των διανομών του. Δηλαδή, δεν υπάρχει μία μόνο έκδοσή του αλλά πολλές, άλλες για αρχάριους χρήστες και άλλες για πιο προχωρημένους. Οι πιο γνωστές είναι οι: Fedora, OpenSUSE, Mint και φυσικά η Ubuntu, την οποία εδώ και αρκετό καιρό εγκατέστησα, παράλληλα με τα Windows 7. Η συγκεκριμένη διανομή απευθύνεται στον απλό χρήστη και το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι το Linux απευθύνεται μόνο σε χάκερς. Μπορείτε να δείτε τις διανομές που υπάρχουν καθώς και πληροφορίες για αυτές στη σελίδα distrowatch.com.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με τη διανομή Ubuntu, η οποία έχει φτάσει αισίως την έκδοση 10.10. Για να την κατεβάσετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε την επίσημη ελληνική της σελίδα, ubuntu-gr.org και να κλικάρετε την επιλογή “Κατέβασε το Ubuntu”. Το αρχείο που θα κατεβάσετε έχει μέγεθος γύρω στα 700 mb, είναι σε μορφή ISO και θα πρέπει να το γράψετε πρώτα σε κάποιο CD για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε. Αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Επίσης, οδηγίες στα ελληνικά για τα διάφορα σενάρια εγκατάστασής του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αν δεν διαθέτετε γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για να κατεβάσετε το ISO κάποιας διανομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ShipIt. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να επισκεφτείτε τη σελίδα shipit.ubuntu.com, και να εγγραφείτε σε αυτήν. Αφού ολοκληρώσετε την εγγραφή σας, σας δίνεται η δυνατότητα να παραγγείλετε ένα CD της διανομής Ubuntu που επιθυμείτε, και αυτή θα σας σταλεί στη διεύθυνση που ορίσατε σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, εντελώς δωρεάν. Τη συγκεκριμένη υπηρεσία την έχω δοκιμάσει προσωπικά, και δεν υπάρχει κανένα κρυφό κόστος, δεν πληρώνετε, ούτε για το CD ούτε για μεταφορικά έξοδα, ούτε για κάτι άλλο.

Μόλις αποκτήσετε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μια διανομή του Ubuntu, μπορείτε να τη δοκιμάσετε αμέσως, απλά βάζοντας το CD στο CD-ROM του υπολογιστή σας και κάνοντας τον επανεκκίνηση. Μόλις ο υπολογιστής ξεκινήσει θα μπείτε στο Ubuntu, όπου μπορείτε να δείτε πώς είναι το γραφικό περιβάλλον, τα μενού κτλ. Αυτή η δυνατότητα που μας παρέχει το Ubuntu οφείλεται στο γεγονός ότι το CD που το περιέχει είναι Live CD, δηλαδή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς να χρειαστεί να το εγκαταστήσετε. Μόλις αφαιρέσετε το CD και κάνετε επανεκκίνηση ο υπολογιστής σας θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Χρησιμοποιώντας, φυσικά, ένα Live CD η ταχύτητα του λειτουργικού συστήματος είναι αρκετά πιο χαμηλή, αφού τρέχει από το  CD-ROM και όχι από το σκληρό δίσκο.

Εδώ, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι φυσικά και μπορούμε να έχουμε Windows και Linux στον ίδιο υπολογιστή. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε σε έναν υπολογιστή Windows 7, Windows XP και Ubuntu 10.04, χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, κάθε φορά που θα εκκινούμε τον υπολογιστή μας θα πρέπει να διαλέξουμε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης, αν οι γνώσεις σας στους υπολογιστές δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένες μπορείτε να εγκαταστήσετε “εικονικά” το Ubuntu μέσω του Wubi, σαν να ήταν ένα τυπικό πρόγραμμα των Windows.  Έτσι, δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε partitions στο σκληρό σας δίσκο. Έναν αναλυτικό οδηγό για αυτόν τον τρόπο εγκατάστασης μπορείτε να βρείτε εδώ. Πάλι η απόδοση του λειτουργικού συστήματος θα είναι χαμηλότερη από ό, τι αν το εγκαθιστούσαμε κανονικά, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε για να ρίξετε μια πιο ολοκληρωμένη ματιά. Αυτό έκανα και εγώ, και έπειτα από μια εβδομάδα, αφού είχα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από το Ubuntu, προχώρησα σε κανονική εγκατάσταση.

Αυτά για σήμερα, ελπίζω να σας κέντρισα το ενδιαφέρον για το Linux και να βρήκατε τις πληροφορίες που παρέθεσα χρήσιμες. Η συνέχεια του άρθρου σύντομα...

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλο άρθρο.Έχει κυκλοφορήσει Ελληνική έκδοση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι έχει, αν και προσωπικά χρησιμοποιώ την αγγλική έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο την ημέρα που έβαλα Ubuntu, ξέχασα τι θα πεί η λέξη ιος,φορματ, μπλε οθονη,κολλήματα κλπ. Δεν ασχολουμαι πλεον με το λειτουργικο συστημα, αλλά με την εκαστοτε εργασια μου στον υπολογιστη ο οποιος λειτουργει απροσκοπτα σαν να έχεις μολις κανει εγκατασταση το λειτουργικο συστημα. Απιστετυτη σταθεροτητα,ταχυτητα και αποκριση. Το cd των Vista, το πεταξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή