29/4/11

Προτάσεις βιβλίων.

Εδώ και καιρό μου γυρόφερνε στο μυαλό η ιδέα να γράψω ένα κείμενο για το Λυκόφως ή Twilight αγγλιστί, την επιτυχημένη αυτή σειρά βιβλίων που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, αλλά συνεχώς το ανέβαλα. Ο λόγος αυτός της αναβολής ήταν ότι έχω δει μόνο την πρώτη ταινία και υποσχέθηκα να μη σπαταλήσω άλλο χρόνο από τη ζωή μου, βλέποντας τις συνέχειες. Ομολογώ ότι τα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει και όπως το βλέπω, ούτε πρόκειται! Στην απόφασή μου αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, μια συνέντευξη που διάβασα πρόσφατα ενός από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, του Stephen King. Ο King αναφερόμενος στην Stephanie Meyer, συγγραφέα του Λυκόφωτος δήλωσε: “Stephenie Meyer can’t write worth a darn”, το οποίο σύμφωνα με το δικό μου λεξικό μεταφράζεται σε “η Stephenie Meyer δεν μπορεί να γράψει ούτε αγγελία”. Με αφορμή αυτό το γεγονός σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς. Ως γνωστός βιβλιοφάγος, έτσι πήρα τα περιττά κιλά, νομίζω ότι δικαιούμαι να προτείνω μερικά βιβλία που κατά καιρούς με έχουν γοητεύσει.

Σημείωση: Δεν μπορώ να καταλάβω τι βρίσκουν οι γυναίκες στον πρωταγωνιστή της ταινίας. Το να αρέσει σε κάποια ο Γιώργος ο Clooney ή ο Gerard “Λεωνίδας” Butler είναι κατανοητό από όλον τον αντρικό πληθυσμό. Το να σου αρέσει όμως ο Robert Pattinson καταχωρείται στα ανεξήγητα μυστήρια της ανθρωπότητας. Θα μου πεις γούστα είναι αυτά, αλλά επιμένω ο συγκεκριμένος ηθοποιός είναι κλασική περίπτωση τύπου που του λες: “τσάκω αγόρι μου 10 ευρώ, πάρε μου δυό πακέτα τσιγάρα, και πάρε και μια σοκολάτα για την πάρτη σου” στη συνέχεια του τα δίνεις του τσιμπάς το μάγουλο και τρέχει να σου φέρει τα τσιγάρα. Τέλος πάντων, περί ορέξεως, μπουγάτσα με κολοκύθι!


Ας έρθουμε στο θέμα μας, όμως. Ακολουθώντας τη μόδα που ξεκίνησε το “Angels & Demons” γνωστό στην Ελλάδα ως ο “Κώδικας Ντα Βίντσι”, το βιβλίο που προτείνω στην κατηγορία μυστηρίου-θρίλερ-κτλ είναι “Το Σμήνος” του Frank Setching. Πρόκειται για ένα “οικολογικό” θρίλερ που αναφέρεται στην επίθεση που δέχεται ο άνθρωπος εκ θαλάσσης από μια μυστηριώδη δύναμη. Το βιβλίο είναι μεγάλο σε μέγεθος, και περιλαμβάνει αρκετές επιστημονικές αναφορές για τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την υδρόβια ζωή. Το κατατάσσω με ευκολία στα πέντε καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Ίσως είμαι λίγο προκατειλημμένος, γιατί περιλαμβάνει αρκετές αναφορές σε φάλαινες! Όπως λέω συχνά, όπως την βρίσκει ο καθένας.

Στην κατηγορία μυθιστορημάτων τρόμου, προτείνω τον μετρ του είδους Stephen King με το βιβλίο του “Το Κινητό”. Αποτελεί ένα από τα πρόσφατα έργα του King και θα σας καθηλώσει. Η ανάγνωσή του δε μου πήρε παραπάνω από τρεις μέρες, αν και το διάβαζα σε ψηφιακή μορφη! True story. Τόσο εθιστικό είναι. Το βιβλίο καταπιάνεται με μια “επιδημία” που μεταφέρεται μέσω των κινητών τηλεφώνων, και μετατρέπει του ανθρώπους σε φονικές μηχανές. Δε λέω περισσότερα για να μη σας χαλάσω την ανάγνωση. Άλλα βιβλία από τον ίδιο συγγραφέα που αξίζει να ρίξετε μια ματιά είναι τα: “Πρασίνο Μίλι”, “Το Κοράκι”, “Αϋπνία” και άλλα. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι μεγάλος θαυμαστής του King.

Αν προτιμάτε κάτι πιο ανάλαφρο σε θεματολογία, και όχι σε ποιότητα, μπορείτε να διαβάσετε το “Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” του Louis De Bernieres. Το εν λόγω βιβλίο έχει γίνει ταινία, με τραγικά αποτελέσματα, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού έχουν παραληφθεί τα σημαντικότερα κεφάλαια του βιβλίου και υπάρχει διαφορετικό τέλος. Το βιβλίο αναφέρεται στον έρωτα ενός αξιωματικού των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, με μια Ελληνίδα. Η ιστορία που περιγράφεται είναι συγκινητική και ρίχνει μια διαφορετική ματιά σε θέματα, όπως ο πόλεμος, η φιλία, ο έρωτας και πολλά άλλα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και υπόσχομαι να σας εκπλήξει ευχάριστα.

Αν ασχολείστε με τους υπολογιστές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε την “Τέχνη της Απάτης” του Kevin Mitnick. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Mitnick είναι ένας από τους μεγαλύτερους hacker όλων των εποχών, και σε αυτό το βιβλίο του περιγράφει σε μορφή ιστοριών πώς εξαπατούσε αυτός ή άλλοι “κοινωνικοί μηχανικοί” διάφορες εταιρίες και ανθρώπους για να τους αποσπάσει πληροφορίες. Το βιβλίο δεν κάνει καθόλου αναφορά σε πολύπλοκους όρους υπολογιστών, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο στην ανάγνωση ακόμα και για τους μη μυημένους! Απαραίτητη προσθήκη για κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του.

Για το τέλος άφησα, το πρώτο βιβλίο που διάβασα στην ζωή μου και δεν είναι άλλο από το “20.000 Λεύγες Κάτω από την Θάλασσα” του Ιουλίου Βερν. Το κλασικό αυτό αριστούργημα περιγράφει τις περιπέτειες του Κάπτεν Νέμο και του υποβρυχίου του Ναυτίλου. Λίγοι , ίσως, γνωρίζουν ότι ο συγγραφέας συνεχίζει την ιστορία του θρυλικού καπετάνιου σε ένα άλλο βιβλίο του το “Μυστηριώδες Νησί”. Αξίζει να διαβάσετε και τα δύο, αν και οι πιθανότητες λένε ότι το πρώτο το έχετε διαβάσει στην παιδική σας ηλικία.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο, από ένα βιβλίο, ειδικά για τα παιδιά. Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα πάρετε κάποιο δώρο στη μικρή σας αδερφή, ανιψιά, βαφτιστικιά κτλ σκεφτείτε κάποιο βιβλίο που σας αρέσει, κατάλληλο για την ηλικία της, και αγοράστε το. Είναι προτιμότερο από κάποιο ρούχο που σε έναν χρόνο δεν θα της χωράει!!! Αυτό ήταν το κοινωνικό μήνυμα της εβδομάδας. Τα λέμε την επόμενη...

P.S. Για τα μεγάλα παιδιά υπάρχει, εκτός από τα βιβλία, και το αλκοόλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου