5/4/11

Χρήσιμα Plug-ins για το Microsoft Office 2007.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τη δημοφιλή σουίτα Microsoft Office 2007, και πιο συγκεκριμένα, με διάφορα πρόσθετα (plug-ins) αυτής, που μπορούν να διευκολύνουν κατά πολύ την εργασία μας. Αν και προσωπικά έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ το Microsoft Office, στις διάφορες εκδόσεις του εδώ και αρκετά χρόνια, δεν παύει να αποτελεί το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα στην κατηγορία του, με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο. Αυτό το γεγονός οδήγησε την Microsoft στο να υιοθετήσει ένα πιο φιλικό στο νέο χρήστη interface, με αποτέλεσμα οι έμπειροι χρήστες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον τρόπο που είχαν συνηθίσει να εκτελούν τις εργασίες τους. Όπως καταλάβατε, αναφέρομαι στο περίφημο ribbon που έχει αποκτήσει, είτε φανατικούς θαυμαστές, είτε φανατικούς πολέμιους. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, και ενστερνίζεστε την άποψη you can't teach an old horse new tricks, τότε το παρών άρθρο θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση, παραθέτοντας τους λόγους που σταμάτησα να χρησιμοποιώ την εν λόγω εφαρμογή. Ήταν μια κρύα και βροχερή νύχτα του χειμώνα, και ως φοιτητής δευτέρου εξαμήνου προσπαθούσα να ολοκληρώσω μια εργασία στο μάθημα της ηλεκτρονικής. Αφού συγκέντρωσα τα στοιχεία που χρειαζόμουν, άρχισα να γράφω την εργασία στο Office και μόλις την ολοκλήρωσα, παρατήρησα ότι είχα ξεχάσει να βάλω header (κεφαλίδα) και footer (υποσέλιδο). Στην προσπάθειά μου να προσθέσω αυτά τα στοιχεία, όπως είχα κάνει και σε άλλες εργασίες, το Office αρνιόταν πεισματικά να εκτελέσει τις εντολές μου, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα νεύρα μου (shikai). Δεν απογοητεύτηκα όμως, και κατέφυγα στη λύση της βοήθειας από φίλους, οι οποίοι όμως απέτυχαν παταγωδώς (πάντα το έλεγα ότι είστε άχρηστοι), και έτσι αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω μόνος. Μετά από πολύ ώρα κοπιαστικής προσπάθειας και επίκλησης στα θεία, άλλοτε με ευγενικό, άλλοτε με απειλητικό τόνο, το μόνο που κατάφερα ήταν να εκνευριστώ περισσότερο (bankai). Έτσι, αποφάσισα να παρατήσω μια και καλή τη σουίτα της Microsoft και να εγκαταστήσω το OpenOffice. Από τότε ζήσαν αυτοί καλά και εγώ καλύτερα...


Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας. Όπως τόνισα στην πρώτη παράγραφο, το νέο μενού ribbon του Office, αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για πολλούς χρήστες. Για να απαλλαγείτε από αυτό, και να επαναφέρεται το παλιό κλασσικό μενού του Office το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε ένα Plug-in, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Το συγκεκριμένο Plug-in ονομάζεται UbitMenu και είναι διαθέσιμο τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα. Η σελίδα που μπορείτε να το κατεβάσετε είναι η UbitMenu. Το UbitMenu προσφέρεται δωρεάν για προσωπική χρήση, αλλά για επαγγελματική χρήση απαιτεί πληρωμή (10 ευρώ + 0,65 ευρώ ανά χρήστη). Μεγάλα παιδιά είμαστε, ας επιλέξει ο καθένας την έκδοση που θέλει. Η εγκατάσταση του UbitMenu είναι απλή, και μόλις ολοκληρωθεί, εμφανίζεται στο αρχικό μενού, δίπλα στο tab Home, ένα δεύτερο tab που ονομάζεται "Menu". Εκεί κρύβεται το παλιό κλασικό μενού του Office 2003.

Παρόμοιας λογικής είναι και το RibbonCustomizer. Το εν λόγω Plug-in, προσθέτει ένα tab το "Classic UI", το οποίο περιέχει τα κουμπιά από το παλιό μενού. Το RibbonCustomizer προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά και για μαλλιά με ανταύγειες. Η επιλογή δική σας! Πέρα από την πλάκα, υπάρχουν: η δωρεάν Starter Edition, και η επί πληρωμή Professional. Η σελίδα που μπορείτε να το κατεβάσετε είναι η RibbonCustomizer. Το μόνο αρνητικό, είναι ότι δεν υποστηρίζονται άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής, με αποτέλεσμα αν έχετε ελληνικό Office να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Για το τέλος άφησα το Microsoft Save as PDF το οποίο επιτρέπει την εξαγωγή των εγγράφων μας στη δημοφιλή μορφή PDF. Αποτελεί δημιουργία της Microsoft και μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση Microsoft Save as PDF. Αντίθετα με αρκετά προϊόντα της Microsoft προσφέρεται δωρεάν. Μόλις το εγκαταστήσουμε παρατηρούμε ότι στις επιλογές save as προστίθεται αυτή του PDF.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες που παρέθεσα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου