1/5/11

Το κατά Firefox Ευαγγέλιον.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το δημοφιλή περιηγητή ιστοσελίδων ή browser στη “βαρβαρική” (προτιμώ το περιηγητής από το φυλλομετρητής, που μου ακούγεται τουλάχιστον αστείο) Mozilla Firefox και διάφορα πρόσθετά του, που μπορούν να μας διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό. Όπως πάντα, ας αρχίσουμε με λίγη ιστορία. Δημιουργοί του ήταν οι Dave Hyatt και Blake Ross και κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση το 2004. Το 2006 κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση, η οποία αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η έκδοση 4 βρίσκεται προ των πυλών. Η αρχική ιδέα των δημιουργών του ήταν να ονομαστεί Phoenix ή Firebird αλλά προέκυψαν διάφορα νομικά θέματα με αποτέλεσμα να ονομαστεί Firefox. Κάπως έτσι η “αλεπού” μπήκε στηνδιαδικτυακή ζωή μας και την έκανε ευκολότερη. Προσωπικά τον χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια και μετά από κάθε format είναι από τα πρώτα προγράμματα που εγκαθιστώ.

Η αποδοχή του Firefox είναι μεγάλη καθώς κατέχει γύρω στο 25% της “αγοράς” κάτι που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια χρήστες. Τα στατιστικά του όμως, δείχνουν να φθίνουν, λόγω της ραγδαίας ανόδου του Google Chrome.  Το παράξενο σε όλο αυτό είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο δεν το κατέχει κανένας από τους δύο, ούτε οι επίσης δημοφιλείς Safari και Opera, αλλά ο Internet Explorer με ποσοστό πάνω από 55%, γεγονός που καταχωρείται άνετα (και αυτό) στα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας. Κατά την προσωπική μου άποψη, το να χρησιμοποιείς ακόμα τον Explorer (αν και έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν), αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Για να μην θεωρηθώ προκατειλημμένος αναφέρω και μερικά από τα αρνητικά του Firefox, όπως είναι ο μεγάλος αριθμός πόρων που καταναλώνει, ειδικά με πολλές καρτέλες ταυτόχρονα ανοιχτές, καθώς και τα συχνά κολλήματα που εμφανίζει. Παρόλα αυτά τον θεωρώ κλάσης ανώτερο από τον Explorer. Γούστα είναι όμως αυτά, το έχουμε ξαναπεί.


Ένας από τους λόγους της επιτυχίας του Firefox, πέρα από την αυξημένη ασφάλεια και ταχύτητα που παρέχει, είναι τα διάφορα πρόσθετα (add-ons) που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει. Τα πρόσθετα αυτά επιτρέπουν την παραμετροποίηση του Firefox καθώς και την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών, στην ελκυστικότατη τιμή του δωρεάν. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα των χρηστών. Τη σελίδα με τα πρόσθετα του  μπορείτε να την βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Επίσης η αγγλική έκδοση του Firefox βρίσκεται εδώ και η αντίστοιχη ελληνική εδώ. Οι οδηγίες εγκατάστασης τόσο για τα πρόσθετα, όσο και για τον ίδιο τον περιηγητή είναι πολύ απλές και δε θα δυσκολέψουν ακόμα και τον αρχάριο χρήστη.

Τα πρόσθετα τα οποία προτείνω με έχουν βοηθήσει αρκετά και για αυτό αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας. Πρώτο πρώτο, θα αναφέρω το Adblock Plus, το οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Το συγκεκριμένο πρόσθετο, σας επιτρέπει να μπλοκάρετε τις ενοχλητικές διαφημίσεις και τα διάφορα banners που υπάρχουν σε πολλές ιστοσελίδες, κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη διαφήμιση και επιλέγοντας “Block”. Κυριολεκτικά θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο εμφάνισης μιας σελίδας, καθώς κάθε φορά που μπλοκάρετε κάποια διαφήμιση, η επιλογή σας μένει στην μνήμη και την επόμενη φορά που θα μπείτε στη συγκεκριμένη σελίδα, το Adblock Plus μπλοκάρει τις άχρηστες διαφημίσεις εμφανίζοντας στη θέση τους ένα γκρι πεδίο.

Σημειωση: Ας γκρινιάξω λίγο. Τι θα γίνει επιτέλους με τους flashαδες; Δεν έχουν καλύτερη δουλεία να κάνουν από το να φτιάχνουν διαφημίσεις; Αν συνεχιστεί αυτό, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται στο Flash ως εργαλείο δημιουργίας ενοχλητικών διαφημίσεων.

Επόμενο στη λίστα είναι το SiteAdvisor της εταιρίας McAfee το οποίο θα βρείτε εδώ. Υπάρχει η δωρεάν και η Plus έκδοση, η οποία παρέχεται επί πληρωμή. Προσωπικά χρησιμοποιώ τη δωρεάν και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το εν λόγω πρόσθετο τοποθετεί ένα πεδίο στο κάτω δεξί μέρος του Firefox, το οποίο ανάλογα με την ασφάλεια της ιστοσελίδας που βρισκόμαστε αλλάζει χρώμα. Αν η σελίδα είναι ασφαλής τότε εμφανίζει ένα πράσινο χρώμα. Αντίστοιχα, αν περιέχει ιούς ή άλλα στοιχεία που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή μας το χρώμα γίνεται κόκκινο και ένα μήνυμα μας ειδοποιεί για τους ενδεχόμενους κινδύνους. Τέλος, το χρώμα γκρι αντιπροσωπεύει μια ιστοσελίδα η οποία δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Η συγκεκριμένη χρήση χρωμάτων εμφανίζεται και όταν πραγματοποιούμε αναζητήσεις στις διάφορες μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo κτλ.) ενημερώνοντάς μας έτσι για επικίνδυνες σελίδες, πριν ακόμα εισέλθουμε σε αυτές.

Ένα ακόμη πρόσθετο του Firefox που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλούς είναι το Video DownloadHelper που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Το Video DownloadHelper επιτρέπει να κατεβάσετε βίντεο και φωτογραφίες από διάφορες ιστοσελίδες όπως το YouTube, το MySpace, το Google videos και πολλά άλλα. Τα αρχεία βίντεο που κατεβάζουμε έχουν κατάληξη .flv αλλά το ίδιο το πρόγραμμα μας επιτρέπει να τα μετατρέψουμε στις δημοφιλέστερες μορφές αρχείων (avi, mp3 κτλ).

Για το τέλος άφησα το Firebug το οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Το Firebug είναι αρκετά εξειδικευμένο και αναφέρεται κυρίως σε προγραμματιστές, καθώς επιτρέπει την τροποποίηση και το debugging του CSS, HTML ή JavaScript κώδικα μιας ιστοσελίδας σε πραγματικό χρόνο. Αν οι παραπάνω έννοιες δεν σας λένε τίποτα είστε πολύ τυχεροί. Μην της ψάξετε στο Google. Μπελά στο κεφάλι σας θα βάλετε! Πολύ χρήσιμο πρόσθετο. Γεια στα χέρια αυτού που το έφτιαξε. Γουρπάν την μανα'τ!

Υ.Γ. Σήμερα είναι ορατή στον ουρανό η βροχή των Περσίδων, οπότε αν είστε έξω μετά τα μεσάνυχτα ρίξτε μια ματιά ψηλά.

2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο, με βοήθησε πάρα πολύ.
    Ειδικά το "Adblock Plus" είναι όλα τα λεφτά :)

    Ευχαριστώ,
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκίμασε και τον maxthon. Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή