20/4/11

Προγραμματίζω άρα υπάρχω.

Καλησπέρα αγαπητέ μου αναγνώστη/τρια. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το θαυμαστό κόσμο της πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τον προγραμματισμό και τους προγραμματιστές, αυτή τη μυστηριώδη φάρα που επιτελεί μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όσοι έχουν εργαστεί ως προγραμματιστές μπορούν να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά μου στο ακέραιο. Κάπως έτσι, γνωρίζοντας πολλούς συναδέλφους από τον συγκεκριμένο τομέα θα επιχειρήσω, πάντα με χιουμοριστική ματιά, μια κατηγοριοποίηση της παρεξηγημένης και ψυχοφθόρας αυτής εργασίας. Οι παρακάτω κατηγορίες δεν αναφέρονται στους “κανονικούς” προγραμματιστές που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά ειδικές και άκρως ενοχλητικές εξαιρέσεις που φαντάζομαι ότι υπάρχουν και σε κάθε εργασιακό τομέα. Απλά στον δικό μας χώρο κάνουν λίγο "μπαμ". Ελπίζω να το διασκεδάσετε και ζητάω συγγνώμη για τους αρκετούς τεχνικούς όρους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Ο Δούλος-Σκλάβος

Ο Δούλος-Σκλάβος είναι ο συμπαθής τύπος προγραμματιστή που έχουμε ξεχάσει στο υπόγειο της εταιρίας εδώ και μερικά χρόνια. Τρέφεται αποκλειστικά με καφέ, σκέτο αχτύπητο κατά προτίμηση, και δουλεύει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το άλλο πρωί. Γράφει σε C/C++ ή Java. Στην προηγούμενη ζωή του ήταν Αιγύπτιος εργάτης στις πυραμίδες ή Αφρικανός σκλάβος σε φυτείες καφέ. Όνειρό του να αρχίσουν επιτέλους οι συνάδελφοί του να του δίνουν σημασία. Αγαπημένο του παιχνίδι το Doom και το Unreal Tournament. Προαιρετικά αξεσουάρ η σιδερένια μπάλα στο πόδι. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει αστροναύτης.

Ο Φευγάτος

Ο Φευγάτος ή αλλιώς Psychokinetic είναι ο τύπος προγραμματιστή που όταν του μιλήσεις την ώρα που γράφει κώδικα, θα σου πετάξει το βαρύτερο αντικείμενο που βρίσκεται στην ακτίνα δράσης του, στο κεφάλι. Συνήθως είναι πρώην Δούλος-Σκλάβος που έφτασε σε αυτό το επίπεδο από τα πολλά runtime erro (και όχι error. Πιστεύω όλοι έχετε ακούσει το γνωστό σουξέ 'Αν μ' αγαπάς δεν ξέρω, αν μ' αγαπάς δεν ξέρω, βαράει η καρδιά μου τρελά runtime erro', το οποίο ήταν πρώτο στα charts για 47 συνεχόμενες εβδομάδες, νομίζω). Γράφει σε C/C++ ή Assembly και βρίζει σε binary. Στην προηγούμενή του ζωή ήταν Δούλος-Σκλάβος. Φήμες τον θέλουν να μη διαθέτει όργανα αναπαραγωγής. Αγαπημένο του παιχνίδι το Diablo και το Lineage. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει εξωγήινος.

Ο Web Developer

Ο Web Developer είναι o κυριλέ τύπος προγραμματιστή που θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο καλλιτέχνη παρά προγραμματιστή. Γράφει κώδικα σε PHP. Εδώ που τα λέμε, δεν μπορεί να γράψει σε τίποτα άλλο. Τρελαίνεται για open-source προγράμματα, και όνειρο του είναι μια μέρα να δουλέψει στην Google. Είναι κατά της Microsoft, αλλά γουστάρει τρελά τα XP. Έχει 39 λογαριασμούς email και τους ελέγχει όλους κάθε μέρα (φυσικά, χωρίς την βοήθεια Outlook ή Thunderbird). Στην προηγούμενη ζωή του ήταν αναγεννησιακός ζωγράφος/γλύπτης στη Βενετία. Παίζει Hitman και Football Manager και έχει κοπέλα. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ζωγράφος.

Ο Hacker

Ο Hacker είναι ο μυστήριος τύπος προγραμματιστή που θεωρεί τον εαυτό του μέλος μιας ελιτίστικης κάστας ανώτερων όντων. Έχει 7 υπολογιστές στο σπίτι του, σε FastEthernet, και περνάει την μέρα του χακεύοντας τον εαυτό του. Περηφανεύεται για τα άπειρα defacements που έχει κάνει σε Τούρκικες σελίδες. Είναι παρθένος γι' αυτό και το όνειρό του είναι να βρει κοπέλα. Δεν γράφει κώδικα και ζει με τους γονείς του. Παίζει φανατικά World of Warcraft και Baldur’s Gate. Αναφέρεται στους γνωστούς του με την IP τους. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει Kevin Mitnick.

Ο Βλάcker

Ο Βλάcker είναι ο τύπος προγραμματιστή που παριστάνει τον hacker ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει να κάνει ούτε format. Περηφανεύεται για τη σχέση του με την πληροφορική αλλά η μόνη εμπειρία που έχει, είναι η δουλειά που είχε πιάσει σε internet cafe, όταν ήταν 15 χρονών. Όνειρό του είναι να γίνει διάσημος hacker, παραβιάζοντας τη σελίδα του αμερικανικού πενταγώνου. Αγαπημένα του παιχνίδια το Pro Evolution Soccer και το Need For Speed. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει hacker.

Ο Δάσκαλος

Ο Δάσκαλος είναι ο τύπος προγραμματιστή, που έχει κάποια ηλικία, και πρεσβεύει το όλο στυλ του δάσκαλου στους συναδέλφους του. Έχει βασικές γνώσεις πληροφορικής, κυρίως ιστορικές και λατρεύει τη Microsoft, γιατί του κάνει τη ζωή εύκολη.  Γράφει σε Visual Basic 6. Αγαπημένα του παιχνίδια είναι το Civilization και το SimCity. Ντύνεται συνήθως με πουκάμισα. Έχει σχέση ή μπορεί να είναι και νυμφευμένος. Στις παρέες είναι ο ξερόλας. Όνειρό του είναι να αναγνωριστεί η συνεισφορά του στην εταιρία και να πάρει προαγωγή και αύξηση. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει Hacker.

Ο Software Engineer

O Software Engineer είναι ο τύπος προγραμματιστή που είναι o προϊστάμενος ή το αφεντικό των υπόλοιπων προγραμματιστών. Λατρεύει τη θεωρία, μισεί την πράξη. Θεωρεί τον εαυτό του φιλόσοφο της πληροφορικής. Προσπαθεί να πείσει και να εξηγήσει στους υπόλοιπους έννοιες, όπως το refactoring και τα design patterns. Γράφει σε UML και αγαπημένα του παιχνίδια είναι επιτραπέζια όπως το Taboo και το Trivial Pursuit. Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας.

Ο Μαθηματικός/Φυσικός

Είναι ο τύπος προγραμματιστή που βρέθηκε κατά λάθος σε μια σχολή πληροφορικής και αποφάσισε να την τελειώσει. Συναντάται αρκετές φορές και στο δημόσιο τομέα, όπου θεωρείται  γκουρού της πληροφορικής, μόνο και μόνο επειδή ξέρει να κάνει ανασυγκρότηση στα Windows.  Παράλληλα, βγάζει και ένα επιπλέον χαρτζιλίκι, από τα ιδιαίτερα που κάνει στα μαθηματικά/ φυσική. Παίζει Tomb Raider στο Playstation που αγόρασε για το παιδί του. Διατηρεί ιστοσελίδα τύπου www.mypage.com/mathematics/~my_notes/askisi3/index.html, στην οποία βάζει τις σημειώσεις για τα ιδιαίτερα που κάνει, σε αρχεία τύπου .docx μεγέθους 5mb και άνω. Όνειρό του να κατακτήσει το νόμπελ φυσικής ή το βραβείο Fields στα μαθηματικά.  Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει μαθηματικός/φυσικός.

Ο Νευρωνικός

O Νευρωνικός είναι μια σπάνια και υπό εξαφάνιση κατηγορία προγραμματιστή, που έχει το ταλέντο να μπερδεύει τους πάντες, χρησιμοποιώντας ακατανόητες έννοιες, όπως Kohonen και Backpropagation. Θεωρεί εαυτόν φιλόσοφο της πληροφορικής. Γράφει σε Lisp και δεν ξέρει ότι υπάρχουν άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Ήρωας του είναι ο Alan Touring. Περηφανεύεται για το γεγονός ότι έκανε μήνυση στον Σπίλμπεργκ για τις ανακρίβειες του A.I. Στις παρέες είναι συνήθως ο ξενέρωτος. Είναι παρθένος και ξέρει ότι δεν έχει ζωή. Θα ήθελε να ζει στο Τόκιο, γιατί εκεί τα φανάρια στους δρόμους δουλεύουν με Fuzzy Logic. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ρομπότ.

Ο Άσχετος

Ο Άσχετος παριστάνει τον προγραμματιστή ενώ δεν είναι. Έχει τελειώσει κάποιο ΙΕΚ με χαρακτηριστικά παραδείγματα ΙΕΚ Πληρώνω-για-να-πάρω-πτυχίο και ΙΕΚ Εκμάθηση-Των-Πάντων-σε-6-μήνες. Γράφει σε Visual Basic γιατί ήταν εντός ύλης. Περηφανεύεται για τα προγράμματα που έχει γράψει με κορυφαίο του επίτευγμα την κρεμάλα. Δυσκολεύεται με το Excel και την Access. Παίζει MAME, και αναπολεί τις παλιές καλές εποχές. Στις παρέες, κάνει φιγούρα για το καινούριο του PC. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει υπάλληλος στο Πλαίσιο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθώ σε τρεις ακόμα κατηγορίες που δεν ανήκουν στην ίδια συνομοταξία με τις  παραπάνω. Η πρώτη είναι η ξανθιά, η οποία τελείωσε την σχολή χάρη στα φυσικά της προσόντα, γράφει κώδικα με μολύβι και όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει μοντέλο. Η δεύτερη είναι η Νίκη, η οποία άμα κάτσει σου ρίχνει και δυο τρία μπινελίκια, γράφει σε php, και όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει φαρμακοποιός. Τρίτη και φαρμακερή, ο Γιάννης ο οποίος είναι υποκατηγορία του νευρωνικού χωρίς τα αρνητικά στοιχεία, γράφει σε C#, και όταν μεγαλώσει θα φτιάξει το Joogle. Άντε σειρά, τελείωνε... Τόσα χρόνια με παιδεύεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου