27/3/11

Το savoir vivre των email.

Στη σημερινή εποχή, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κρίνετε επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής κάποιων κανόνων ευγενείας. Είναι πολύ εύκολο, ακόμα και για κάποιον σχετικά αρχάριο, να δημιουργήσει έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπει στην ανάλογη σελίδα, να ακολουθήσει τις οδηγίες και σε μερικά λεπτά ο λογαριασμός του θα είναι έτοιμος προς χρήση. Κανείς όμως δεν τον ενημερώνει για τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς που διέπουν το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς μου, να υποπίπτει σε μερικά λάθη. Έτσι, μετά από μια μικρή έρευνα, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να παραθέσω την netiquette (network etiquette), όπως λέγεται, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι κανόνες που ακολουθούν παρακάτω δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικοί και επαφίενται πλήρως στην καλή θέληση του αναγνώστη.

Ξεκινάμε από το πιο γνωστό “παράπτωμα” το οποίο είναι η χρήση greeklish. Προσπαθούμε να γράφουμε πάντα στην ελληνική, καθώς ένα κείμενο σε greeklish όχι μόνο είναι δυσανάγνωστο, αλλά κουράζει και τον παραλήπτη. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές έρευνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, τα greeklish “σκοτώνουν” την ελληνική γλώσσα, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ορθογραφική ικανότητα και οδηγούν στην παράλειψη τονισμού των λέξεων ή την σωστή χρήση σημείων στίξης. Η πιο γνωστή δικαιολογία για την χρησιμοποίηση χρήση greeklish είναι ότι οι παραλήπτες των email μπορεί να μην έχουν κάποια ελληνική γραμματοσειρά και έτσι να μην εμφανίζονται σωστά τα μηνύματα. Η απάντηση μου; Fuck that, τόσα spam email στέλνεις στους φίλους σου, κάλλιστα θα μπορούσες να τους στείλεις και μια ελληνική γραμματοσειρά, να την εγκαταστήσει στον υπολογιστή του και όλα καλά!

Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μόνο ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, καθώς έτσι θεωρείται ότι φωνάζουμε. Αν παρουσιαστεί η ανάγκη να τονίσουμε μια πρόταση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε έντονη (bold) γραφή.

Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σωστή γραμματική και συντακτικό. Για το συντακτικό δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, αλλά όσον αφορά στην ορθογραφία, σε κάθε υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης.

Καλό θα ήταν, αν το κείμενο που θέλουμε να στείλουμε είναι μεγάλο σε έκταση, να χρησιμοποιούμε παραγράφους και να αφήνουμε κενό μεταξύ των παραγράφων για να είναι πιο ευανάγνωστο.

Βάζουμε πάντα τίτλο στα email μας και φροντίζουμε ο τίτλος να είναι αντιπροσωπευτικός. Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές να λάβω email με τίτλο “Check this out!!!” κτλ, και το περιεχόμενο να είναι μια βλακεία και μισή, για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς και αναγκαστώ να κάνω το blog για under 18.

Αν παραστεί η ανάγκη να στείλουμε κάποιο συνημμένο αρχείο φροντίζουμε να μην είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος και αν είναι, τότε το συμπιέζουμε. Επίσης, φροντίζουμε να το ελέγξουμε πριν σταλεί για τυχόν ιούς.

Δεν προωθούμε ποτέ chain mails, spam mails κτλ. Ο κανόνας που ισχύει εδώ είναι ότι πριν στείλουμε κάτι σε κάποιον, σκεφτόμαστε πάντα αν το θέμα που διαπραγματεύεται το μήνυμά μας θα είναι ενδιαφέρον στον παραλήπτη. Για παράδειγμα, αν μου στείλεις ένα email με θέμα το πλέξιμο ή το μπαλέτο όχι μόνο σπαταλάς το χρόνο μου αλλά και την υπομονή μου.


Τέλος, ο γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το χρόνο και τη σύνδεση των άλλων. Όταν στέλνουμε κάποιο email, ουσιαστικά ζητάμε λίγο από τον χρόνο αυτών που θα το διαβάσουν. Μην τους κάνετε να αισθανθούν πως ο χρόνος αυτός πήγε χαμένος...

P.S. Αν κάποιος αναγνώστης έχει κάποιον κανόνα που παρέλειψα μπορεί να τον παραθέσει ως σχόλιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

3 σχόλια:

  1. Γειά σου σειρά μου Ζαμπούνη... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις μια παλιά μου φίλη όλα αυτά τα αρνητικά που λες τα έκανε συνέχεια!!Ευτυχώς έχουμε σταματήσει ποιά να μιλάμε thanks god!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή