5/2/12

Περί φιλίας το ανάγνωσμα.

Καλησπέρα αγαπητέ μου αναγνώστη/τρια! Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τον ιερό θεσμό της φιλίας. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλύσουμε το πώς αντιλαμβάνονται τη φιλία οι άντρες και οι γυναίκες, τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν, καθώς και τα είδη φίλων. Πριν ξεκινήσουμε, θα παραθέσω ένα ανέκδοτο, το οποίο λογικά γνωρίζετε, αλλά ταιριάζει απόλυτα με το ύφος αυτού του κειμένου: Γυρνάει η σύζυγος το πρωί στο σπίτι και τη ρωτά ο άντρας της που ήτανε όλο το βράδυ. Εκείνη απαντά ότι κοιμήθηκε σε μια φίλη, οπότε αυτός τηλεφωνεί στις 10 καλύτερές της φίλες, καμία όμως δεν επιβεβαιώνει ότι ήταν εκεί. Αντίστοιχα, επιστρέφει ο άντρας σπίτι και, όταν η γυναίκα του τον ρωτά που ήτανε, αυτός απαντά ότι πέρασε το βράδυ στο σπίτι ενός φίλου του. Η σύζυγος δε “ψαρώνει” και, όταν παίρνει τηλέφωνο τους δέκα καλύτερους φίλους του άντρα της, οι οχτώ επιβεβαιώνουν το γεγονός και οι υπόλοιποι δύο επιμένουν ότι ο σύζυγος είναι ακόμα στο σπίτι τους. Το συγκεκριμένο epic ανέκδοτο είναι ενδεικτικό της διαφοράς αντιμετώπισης της φιλίας από τα δύο φύλα, χώρια που κάθε φορά που το θυμάμαι ξεκαρδίζομαι στα γέλια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έχω τη μεγάλη ευλογία να έχω αρκετούς φίλους. Με κάποιους μεγάλωσα μαζί, άλλους τους γνώρισα όσο ήμουν φοιτητής ή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, και άλλους στο ενδιάμεσο. Μιλάμε, δηλαδή, για αντροπαρέες με cojones μεγαλύτερα από του King Kong. Κοινή συνισταμένη όλων των φίλων μου είναι ότι είμαστε το ίδιο ανώριμα μαλάκες από την εποχή που ο Διονύσης Σχοινάς ήταν μεγάλος ποπ σταρ. Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι, αν τους γνώριζα τώρα, όχι μόνο δεν θα γινόμασταν φίλοι άλλα το πιθανότερο είναι να πλακωνόμασταν στο ξύλο! Έχουμε μάθει, ωστόσο, να ανεχόμαστε ο ένας τα ελαττώματα του άλλου και προπάντων, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, όταν χρειαστεί. Όπως έχει πει ένας σοφός φίλος μου, ¨αυτό είναι το υλικό μας¨. Και το έχουμε αποδεχτεί όλοι.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά της αντρικής φιλίας σε σχέση με τη γυναικεία. Οι άντρες πιο αναίσθητοι γαρ, είναι περισσότερο ειλικρινείς με τους φίλους του λέγοντας τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Αν, με άλλα λόγια, φίλος μου ντυθεί σαν καραγκιόζης, όταν βγούμε έξω θα του κάνω τέτοια καζούρα που, όταν γυρίσει σπίτι, θα κάψει με τελετουργικό τρόπο το αντικείμενο για το οποίο δέχτηκε την καζούρα. Και πριν κοιμηθεί θα προσευχηθεί να ξεχάσει γρήγορα η παρέα το ατυχές περιστατικό. Δηλαδή, δε θα του χρυσώσω το χάπι για να μην πληγώσω την ευαίσθητη ψυχούλα του, γιατί πολύ απλά δεν έχει ευαίσθητη ψυχούλα. Θα του πω ωμά το τί ακριβώς σκέφτομαι, ακόμα και αν δεν είναι ευχάριστο.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τις γυναίκες, καθώς έχω δει πολλές φορές σε γυναικοπαρέα, κοπέλα να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο” και πάντα αναρωτιόμουν: “Καλά ρε πούστη μου, δεν της λέει καμία ότι είναι ντυμένη σα σούργελο”; Όχι αγαπητέ μου, δεν της το λέει. Ίσως λόγω ζήλειας αλλά οι βασικότεροι λόγοι είναι η έλλειψη κοινής λογικής και χιούμορ. Οι γυναίκες έχουν μια τάση να παρεξηγούν το οτιδήποτε, με αποτέλεσμα τα πιο απλά πράγματα να θεωρούνται casus belli. Έχω γίνει μάρτυρας πολλών περιστατικών, όπου κοπέλες που ήταν φίλες από μικρές σταματούν να μιλούν για απίστευτους μαλακισμένους λόγους και η διαμάχη φυσικά μπορεί να διαρκέσει από μερικά χρόνια μέχρι το τέλος του κόσμου. True story.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβεις τι παίζεται είναι το βλέμμα. Όταν οι άντρες συναντιούνται κοιτάζει ο ένας τον άλλο στα μάτια, όπως πρέπει άλλωστε. Οι γυναίκες με το που εισέλθει κάποια φίλη τους στο οπτικό τους πεδίο, ξεκινούν το σκανάρισμα από τα υποδήματα και σταματούν στο κεφάλι, κάνοντας zoom τουλάχιστον επί 100. Είμαι σίγουρος ότι διαθέτουν, επίσης, δυνατότητες printscreen για μετέπειτα επεξεργασία. Κάτι τέτοιο βέβαια, με κάνει να αναρωτιέμαι για την αποτελεσματικότητα της NASA. Αν αντί για το τηλεσκόπιο Hubble θέταμε σε τροχιά καμία δεκαριά γυναίκες (με παρόμοιο zoom), θα είχαμε ανακαλύψει εξωγήινες μορφές ζωής πριν από πολλά χρονιά. Fact.

Τα πράγματα όμως, αρχίζουν να γίνονται σοβαρά, όταν μια κοπέλα ξεκινάει μια σχέση και οι φίλες της (ειδικά αν είναι αγάμητες) αρχίζουν παράπονα του στυλ “τώρα που έκανες σχέση μας γράφεις”. WTF ρε κορίτσια, πιο κομπλεξικιά πεθαίνεις αφενός, και αφετέρου το παράπονό σας θα ήταν έγκυρο, αν ήσασταν ερμαφρόδιτες ή λεσβίες. Όταν η φίλη σας είναι χαρούμενη, δεν χρειάζεται να κάνετε “κοτέ” παρατηρήσεις. Αν έχει χαθεί από την παρέα σημαίνει ότι ζει τον έρωτά της και περνάει καλά. Ο πραγματικός φίλος χαίρεται με την ευτυχία του άλλου. Αυτός είναι και ο λόγος που, όταν μια κοπέλα κάνει σχέση, κάνει περισσότερο παρέα με τους φίλους/ες του αγοριού της παρά με τις δικές της φίλες. Για αυτό, επίσης, και οι αντροπαρέες είναι “ανώτερες” των αντίστοιχων γυναικοπαρέων.

Κλείνοντας θα αναφερθώ στις κατηγορίες φίλων. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντρών-φίλων:

Ο χαβαλές: είναι αυτός που θα πάρεις τηλέφωνο, όταν είσαι πεσμένος ή όταν θες να βγεις και να διασκεδάσεις.

Ο σοβαρός: είναι αυτός που πηγαίνεις, όταν έχεις πρόβλημα για να τον συμβουλευτείς.

Ο καψούρης: είναι αυτός που είναι μόνιμα πονεμένος. Χρειάζεται πολύ στοργή και προδέρμ.

Αντίστοιχα οι κατηγορίες των γυναικών-φίλων είναι η εξής μία:

Η κότα! Quite self-explanatory. Όσες γυναίκες διαφωνούν, είναι τυχερές ή δεν έχουν δώσει αρκετό χρόνο στις φίλες τους να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό! Ξέρω ξέρω, θα καώ στην κόλαση.

Κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του το σημερινό άρθρο. Ελπίζω να είδατε με χιουμοριστική ματιά τα γραφόμενά μου. Προσπάθησα μέσω του χιούμορ και της υπερβολής να ρίξω μια καυστική ματιά στο θέμα της φιλίας. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

P.S. Δεν αναφέρθηκα στο θέμα φιλίας μεταξύ άντρα-γυναίκας, καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Όποιος διαφωνεί είναι ή πολύ νέος ή πολύ ρομαντικός! Επίσης, δεν υπάρχει και ο Άγιος Βασίλης!

P.S.Επί δείπνα των φίλων βραδέως πορεύου, επί δε τας ατυχίας ταχέως", Χίλων o Λακεδαιμόνιος (ένας από τους εφτά σοφούς της Aρχαίας Ελλάδας).

P.S. “Bros before hoes”, Barney Stinson (ένας από τους εφτά σοφούς της σύγχρονης εποχής).

4 σχόλια:

  1. Βρε ευτυχως που διαβασα αυτο το ποστ και συνειδητοποιησα ποσο κακιασμενη ειμαι με τις φιλες μου, ποσο σκατοψυχη και ποσο ζηλιαρα...

    1. Θα σε πληροφορησω οτι υπαρχουν και αντρικες φιλιες που εχω χαρακτηριστικα των γυναικειων φιλιων που περιεγραψες. Σοκαρεσαι?
    2. Οχι, αγαπητε μου, δε γκρινιαζουμε στην ερωτοχτυπημενη κολλητη μας επειδη ειμαστε αγαμητες. Γκρινιαζουμε γιατι θελουμε να χαρουμε μαζι της την ευτυχια της πινωντας ενα ρημαδοκαφε. Δεν ειμαστε φιλες μονο οταν χωριζει καποια ή οταν ειναι μονη.
    3. Φιλια μεταξυ αντρων και γυναικων υπαρχει. Αλλα για να μπορεσει ενας αντρας να γινει φιλος με μια γυναικα, πρεπει να ειναι αρκετα ωριμος ωστε να μην αντιμετωπιζει την καθε γυναικα ως σεξουαλικο αντικειμενο.

    Ξερω, ξερω. Κοπελα ειμαι, τι θα λεγα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου και ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες για να σχολιάσεις.

    1. Όχι δε σοκάρομαι, φυσικά και υπάρχουν απλά δεν είναι ο κανόνας.

    2. Δηλαδή δεν έχεις πετύχει ποτέ αγάμητη κολλητή να γκρινιάζει; Αν όχι, είσαι τυχερή!

    3. Δεν υπάρχουν ώριμοι άντρες! Μόνο καλοί ηθοποιοί!

    Μην παίρνεις προσωπικά όλο το άρθρο όπως έχει πει και ο Νονός μου: "It's business, not personal!".

    Πολύ ωραίο το blog σου μπορώ να έχω αφιέρωμα-παραγγελιά σε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες το "The Legend Of 1900"; Αρκετά υποτιμημένη δεν ξέρω αν την γνωρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οτι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν αρκετές ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο που σκέφτονται, που συμπεριφέρονται και που αντιλαμβάνονται τα πράγματα δε σημαίνει, Άκη μου, πως οι τελευταίες δεν ξέρουν να είναι πραγματικές φίλες.
    Άλλωστε, ποιός μπορεί να πει πως τα δικά σου κριτήρια, και των περισσοτέρων ανδρών θα έλεγα, είναι αυτά που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, κρίνοντας τους ανθρώπους ως φίλους;
    Πάντως, πέρα απο το καυστικό της υπόθεσης, πρέπει να παραδεχτείς πως αναπαράγεις σεξιστικού τύπου προκαταλήψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ahaha mporw na pw oti dn diapistwsa 1 lathos se olo to keimeno , an eksereseis tn sponta pou pigene se mena ( Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι, αν τους γνώριζα τώρα, όχι μόνο δεν θα γινόμασταν φίλοι άλλα το πιθανότερο είναι να πλακωνόμασταν στο ξύλο! ) hahahahaaha ( Like )

    P.S Den pigan xamenoi oi 9 mhnes ston strato pou sou ema8a pws na ftiaxneis ena blog perfect .

    ΑπάντησηΔιαγραφή