16/2/12

To Unzip Or Not To Unzip.

Καλησπέρα αγαπητέ μου αναγνώστη/τρια! Λίγες μέρες πριν μιλήσαμε για τη συμπίεση αρχείων, οπότε σειρά σήμερα έχει η αποσυμπίεση. Αποσυμπίεση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία ένα συμπιεσμένο αρχείο επανέρχεται στην αρχική, προ συμπίεσης, μορφή. Μας “αποκαλύπτει” με λίγα λόγια το περιεχόμενό του, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε. Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε συμπιέσει ένα φάκελο με φωτογραφίες, με σκοπό να το στείλουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποιο φίλο μας. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήσαμε είναι το 7-Zip, καθώς αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή στο είδος και είναι δωρεάν. Στο σημερινό κείμενο θα δείξουμε τη διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιήσει ο χρήστης που έλαβε το αρχείο, έτσι ώστε να μπορέσει να δει τις φωτογραφίες που του στείλαμε. Η αποσυμπίεση του φακέλου θα μπορούσε να γίνει μέσω διαφόρων προγραμμάτων αλλά θα χρησιμοποιήσουμε αρχικά το 7-Zip και στη συνέχεια τα Windows 7. Καλό θα ήταν όποιος/α δεν έχει διαβάσει το προηγούμενο άρθρο να του ρίξει μια ματιά για να μπει πιο εύκολα στο νόημα και να δει τις οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση του 7-Zip.

Ας υποθέσουμε, για τις ανάγκες του άρθρου, ότι έχουμε λάβει mail από το φίλο μας με συνημμένο το αρχείο “Pics.zip” που περιέχει τις φωτογραφίες που χρειαζόμαστε. Το μεταφέρουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο. Βρίσκουμε την επιλογή “7-Zip” και πηγαίνοντας τον κέρσορα του ποντικιού πάνω της, εμφανίζεται ένα μενού. Εκεί, κάνουμε κλικ στο “Αποσυμπίεση εδώ” και μας παρουσιάζεται η παρακάτω εικόνα.


Το αρχείο μας είναι προστατευμένο, οπότε χρειαζόμαστε το password για να μπορέσουμε να το αποσυμπιέσουμε. Ο κωδικός που είχαμε ορίσει είναι “7ziprules”, επομένως τον πληκτρολογούμε στο πεδίο “Κωδικός πρόσβασης” και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

 
Δεδομένου ότι ο κωδικός που πληκτρολογήσαμε είναι σωστός, η αποσυμπίεση ξεκινά. Τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου μας αρχείου θα εμφανιστούν στον ίδιο φάκελο, στην περίπτωσή μας δηλαδή, στην επιφάνεια εργασίας έτοιμα για επεξεργασία.


Αν ο χρήστης που έχει λάβει το αρχείο μας δεν έχει εγκατεστημένο το 7-Zip, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω των Windows 7, αρκεί το συμπιεσμένο αρχείο να έχει κατάληξη .zip. Έτσι, μεταφέρουμε το συμπιεσμένο αρχείο στην επιφάνεια εργασίας και κάνουμε δεξί κλικ πάνω του. Στις επιλογές που θα εμφανιστούν κάνουμε κλικ στο “Extract All...” και μας εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα.


Κάνουμε κλικ στο “Extract” και μας ζητείται ο κωδικός. Τον πληκτρολογούμε και πατάμε “ΟΚ”.


Η αποσυμπίεση ξεκινά και, μόλις ολοκληρωθεί, μας εμφανίζονται τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου μας αρχείου.


Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος. Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου