13/2/12

To Zip Or Not To Zip.

Καλησπέρα πιστέ μου αναγνώστη/τρια! Στο τρίτο μέρος των Tsikari Tutorials θα ασχοληθούμε με τη συμπίεση αρχείων. “Γιατί να θέλω να μάθω για τη συμπίεση αρχείων;” μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το λέω εγώ (evil laugh) αλλά κυρίως για να γίνεις άνθρωπος και να μάθεις ότι τα 150 συνημμένα στο email που μου έστειλες, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα και μόνο αρχείο. True story, καθώς το συγκεκριμένο σκηνικό το έχω ζήσει δεκάδες φορές. Η ευκολία στη χρήση όμως δεν είναι το μόνο όφελος που έχουμε, αφού συμπιέζοντας ένα αρχείο εξοικονομούμε πολύτιμο χώρο στο σκληρό μας δίσκο. Επίσης, ας δοκιμάσει κάποιος να αντιγράψει σε ένα usb stick ένα φάκελο με 10.000 αρχεία μέσα και, όταν δει το time remaining να αγγίζει την ηλικία του Μητσοτάκη, ας μου ζητήσει ταπεινά συγγνώμη. Ένα ακόμη ενοχλητικό φαινόμενο που έχω βαρεθεί να βλέπω σε υπολογιστές τρίτων είναι οι “σπασμένες” ή trial εκδόσεις του WinRAR. Για αυτόν το λόγο σήμερα θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το δωρεάν 7-Zip που κάνει παρόμοια δουλειά. Fasten your seatbelts, λοιπόν, ξεκινάμε.
 
Πρώτο βήμα, όπως πάντα, είναι να επισκεφτούμε την επίσημη σελίδα του προγράμματος και να το κατεβάσουμε. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του 7-Zip, μία των 32 bit και μία 64 bit ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιούμε. Αν δεν είμαστε σίγουροι, κατεβάζουμε την 32 Bit έκδοση, που δουλεύει και στις δύο περιπτώσεις. Μόλις το κατέβασμα ολοκληρωθεί, εγκαθιστούμε το πρόγραμμα. Για να το τρέξουμε (το πρόγραμμα δε δημιουργεί συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας) κάνουμε κλικ στην “Έναρξη” (Start) και στη συνέχεια στο “Όλα Τα Προγράμματα” (All Programs). Εκεί θα έχει δημιουργηθεί ένας φάκελος “7-Zip” με δύο επιλογές μέσα του. Κάνουμε κλικ στην επιλογή “7-Zip File Manager” και το πρόγραμμα ξεκινάει.


Πριν ξεκινήσουμε να το χρησιμοποιούμε, καλό θα ήταν να ορίσουμε τις προτιμήσεις μας. Κάνουμε κλικ στο “Εργαλεία” που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μενού και έπειτα στο “Ρυθμίσεις”, οπότε μας εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα. 


Κάνουμε κλικ στο “Επιλογή Όλων”, μετά στο “ΟΚ” και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα.

Για τις ανάγκες του παρόντος tutorial θα υποθέσουμε ότι θέλουμε να στείλουμε μερικές φωτογραφίες μέσω mail σε κάποιο φίλο μας. Ο φάκελος με τις φωτογραφίες βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας μας, ονομάζεται Pics και περιέχει 21 φωτογραφίες. 


Όπως φαντάζεστε, είναι αρκετά κουραστικό να επισυνάψουμε 21 αρχεία, ένα-ένα και να τα στείλουμε με email, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε το 7-Zip για να συμπιέσουμε το φάκελο Pics και να στείλουμε ένα μοναδικό αρχείο. Πηγαίνουμε το ποντίκι πάνω στο φάκελο και κάνουμε δεξί κλικ. Στο μενού που θα μας εμφανιστεί υπάρχει το 7-Zip” και, όταν πάμε το ποντίκι πάνω του, εμφανίζονται στο πλάι κάποιες επιπλέον επιλογές. Κάνουμε κλικ στο “Add to archive” και αμέσως βλέπουμε την παρακάτω εικόνα.


Οι επιλογές που μας ενδιαφέρουν είναι, αρχικά, η κατάληξη που θα έχει το συμπιεσμένο αρχείο. Η προεπιλογή του 7-Zip είναι το .7z. Αν ο δέκτης δεν χρησιμοποιεί το 7-Zip, το WinRAR ή κάποιο παρεμφερές πρόγραμμα δε θα μπορεί να αποσυμπιέσει το αρχείο που θα του στείλουμε. Έτσι η πιο ασφαλής επιλογή είναι η κατάληξη .zip που τα Windows μπορούν να αποσυμπιέσουν χωρίς να χρειάζεται κάποιο τρίτο λογισμικό. Το αρνητικό, αν επιλέξουμε τη μορφή συμπίεσης .zip, είναι ότι το τελικό μέγεθος του αρχείου μας θα είναι μεγαλύτερο, καθώς ο αλγόριθμος συμπίεσης του 7-Zip είναι ανώτερος. Αν όλα αυτά σας φαίνονται κινέζικα, δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε και όλα! Για να αλλάξουμε τη μορφή συμπίεσης κάνουμε κλικ στο “Συμπίεση στη μορφή” και επιλέγουμε το “zip”. 
 

Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς από κάτω, επιλέγουμε στο επίπεδο συμπίεσης την “Υπερσυμπίεση”, ώστε το τελικό αρχείο να έχει το μικρότερο δυνατό μέγεθος.


Αν τα δεδομένα που θέλουμε να συμπιέσουμε είναι ευαίσθητα το 7-Zip μας, παρέχει τη δυνατότητα να ορίσουμε password, έτσι ώστε ο παραλήπτης να χρειάζεται τον κωδικό για να τα ανοίξει. Στην περίπτωση αυτή, ορίζουμε το password που επιθυμούμε στο πεδίο Κωδικός πρόσβασης και ακριβώς από κάτω επαναλαμβάνουμε το ίδιο. Για τις ανάγκες του παραδείγματος, ο κωδικός πρόσβασης είναι 7ziprules.


Αφού δώσουμε το password, κάνουμε κλικ στο “OK” στο κάτω μέρος του προγράμματος και η συμπίεση ξεκινά.

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, το συμπιεσμένο αρχείο θα εμφανιστεί στον ίδιο φάκελο με το αρχικό. Στην περίπτωσή μας, θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας.


Αυτά για σήμερα, τα λέμε λίαν συντόμως στο επόμενο άρθρο που θα αφορά την αποσυμπίεση.

P.S. Ο εναλλακτικός τίτλος του σημερινού άρθρου είναι “Zipαρέ το, το γ@μημ3νο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου