29/1/12

Μαζική Επεξεργασία Εικόνων

Καλησπέρα αγαπητέ μου αναγνώστη/τρια! Στο δεύτερο μέρος των Tsikari Tutorials θα μιλήσουμε για την εικόνα. Την σημερινή εποχή που με 150-200 ευρώ μπορείς να αγοράσεις μια αξιοπρεπέστατη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είναι λογικό η συλλογή ενός μέσου χρήστη να περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες και να αυξάνει συνεχώς. Περισσότερες εικόνες σημαίνει περισσότερος χώρος στο σκληρό δίσκο, γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν ελέγξετε το μέγεθος της ψηφιακής συλλογής σας και είναι μερικές δεκάδες Gigabytes. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι φυσικά καλύτερα, αν ξέραμε να ρυθμίζουμε τη φωτογραφική μηχανή μας, ώστε να μην τραβάει φωτογραφίες ανάλυσης 4000*3000. Ή έστω, αν το μόνο κριτήριο αγοράς μιας φωτογραφικής μηχανής δεν ήταν το πόσα Megapixel είναι. Που καιρός για τέτοιες λεπτομέρειες, θα μου πείτε! Μην απογοητεύεστε όμως, ποτέ δεν είναι αργά για λίγο συμμάζεμα. Στο σημερινό άρθρο, θα δείξουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ το συνολικό μέγεθος της συλλογής μας, χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή που δεν είναι άλλη από το PIXresizer
Για του λόγου το αληθές, στην παραπάνω εικόνα σας παρουσιάζω την προσωπική μου ψηφιακή συλλογή. Όπως μπορείτε να δείτε περιλαμβάνει περισσότερες από 7500 φωτογραφίες και το μέγεθός της είναι μόνο 3,56 gigabytes. Με μια απλή διαίρεση, μπορούμε να δούμε ότι το μέγεθος μιας φωτογραφίας είναι περίπου 0,5 megabyte. Πολύ λιγότερο από τα 3 ή 4 megabyte μιας μέσης εικόνας, όταν η φωτογραφική μηχανή μας είναι ρυθμισμένη στη μέγιστη ανάλυση
 
Αρχικά, θα πρέπει να κατεβάσουμε το PIXresizer, πηγαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάνοντας κλικ στο DOWNLOAD.

Αφού το κατέβασμα ολοκληρωθεί, αποσυμπιέζουμε το zip αρχείο και τρέχουμε το “setup.exe”. Μόλις το πρόγραμμα εγκατασταθεί το ανοίγουμε και επιλέγουμε στο πάνω μέρος την καρτέλα Work with multiple files.


 
Κάνουμε κλικ στις επιλογές Subfolders και Copy Directory Structure, αν δεν είναι ήδη επιλεγμένες.
 
Στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο “Source”, επιλέγουμε το φάκελο που περιέχει τις φωτογραφίες που θέλουμε να επεξεργαστούμε.
 
Για τις ανάγκες του παραδείγματος, ο φάκελος που περιέχει τις φωτογραφίες που θέλω να επεξεργαστώ είναι ο φάκελος “Wallpapers” και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας μου. Επιλέγω τον φάκελο και κάνω κλικ στο “ΟΚ”.
Αντίστοιχα, κάνουμε κλικ στο Destination και επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε οι φωτογραφίες μας να αποθηκευτούν, μετά τη μαζική τους επεξεργασία.

Στο παράδειγμά μας, ο φάκελος αυτός βρίσκεται πάλι στην επιφάνεια εργασίας και ονομάζεται “Destination Folder”. Αφού τον επιλέξουμε, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στο μενού “2 Select New Size και μετακινούμε την μπάρα προς τα δεξιά, έτσι ώστε να πάρει την τιμή 1600. Με αυτή μας την επιλογή οι φωτογραφίες μας θα έχουν ανάλυση συνήθως, 1600*1200 μετά την επεξεργασία τους (η μεγαλύτερη διάσταση θα είναι σίγουρα 1600). Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι μια αξιοπρεπής ανάλυση και οι διαφορές της από μια εικόνα μεγέθους 4000*3000 δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Επίσης, οι οθόνες του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε έχουν σπάνια τόσο μεγάλη ανάλυση (4000*3000), κάνοντας τόσο μεγάλες αναλύσεις περιττές.

Παρακάτω ελέγχουμε αν είναι επιλεγμένο το φορματ JPEG και, αν δεν είναι, το επιλέγουμε.

Αφού ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις μας, κάνουμε κλικ στο “Save Pictures”.

Η διαδικασία ξεκινά αυτόματα.

Όταν ολοκληρωθεί, μας εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα και οι φωτογραφίες μας είναι έτοιμες. 

Η όλη διαδικασία δουλεύει ακόμα και αν έχουμε έναν κύριο φάκελο με πολλούς υποφακέλους μέσα. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο φάκελος που επιλέξαμε να αποθηκευτούν οι επεξεργασμένες πλέον φωτογραφίες, θα περιέχει όσους υποφακέλους υπήρχαν και στον αρχικό μας φάκελο.

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμος ο δεύτερος αυτός οδηγός. Αν κάποιος αναγνώστης έχει κάποια ιδέα για τα επόμενα Tsikari Tutorials, είναι ευπρόσδεκτος να επικοινωνήσει μέσω της φόρμας επικοινωνίας και να υποβάλει τις προτάσεις του. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

1 σχόλιο:

  1. ο ελλην των ακρων διαπρεπει και εδω !!!
    ξερει να παταει μονο κουμπια!!!
    αν εβαζε πριν το μυαλο να δουλευει οι φωτογραφιες θα ηταν η φωογραφια

    ευχαριστω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή