28/11/11

Άστρα μη με μαλώνετε. Μέρος ΙΙ.

Καλησπέρα πιστέ μου αναγνώστη/τρια, στο σημερινό άρθρο ολοκληρώνεται αυτό το ταπεινό και εντελώς αντικειμενικό αφιέρωμα στην αστρολογία. Στο πρώτο μέρος του “πολέμου των άστρων”, που μπορείτε να βρείτε εδώ, αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους η αστρολογία είναι τόσο έγκυρη όσο η ηλικία Αφρικανού ποδοσφαιριστή ή οι αναφορές του Λιακόπουλου σε οποιοδήποτε θέμα (Λιακόπουλος respect). Έτσι, σήμερα θα γίνει μια προσπάθεια να εξηγήσουμε τα αίτια που οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν στην αστρολογία, τόσο από ψυχολογική όσο και από εννοιολογική σκοπιά. Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση για να σας ενημερώσω για την ανανέωση της σελίδας “Για Μένα”, καθώς και για την πορεία του πολυαναμενόμενου “Λεξικού”, το οποίο πιθανότατα θα δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα της αστρολογίας.

Δε γνωρίζω το κατά πόσο είστε εξοικειωμένοι με όρους ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα με το φαινόμενο Forer, το οποίο θα μας απασχολήσει σήμερα. Πρώτα όμως, λίγη ιστορία: O Bertram Forer υπήρξε διακεκριμένος Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος μέσω μιας σειράς πειραμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 40' απέδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν σε απίστευτες μ@λ@κίες όπως η αστρολογία! Εντάξει, δεν το έθεσε ακριβώς έτσι και για να είμαι δίκαιος σας παραθέτω τον ακριβή ορισμό του.

Φαινόμενο Forer ονομάζεται η τάση του ανθρώπου να αξιολογεί διάφορες προτάσεις που αφορούν τον εαυτό του ως πραγματικές, ενώ στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά γενικές και αόριστες, έτσι ώστε να ισχύουν σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης, αυτές οι προτάσεις είναι συνήθως, θετικές για το άτομο και όσες φορές παρουσιάζουν ένα αρνητικό χαρακτηριστικό το κάνουν έτσι ώστε να είναι στην ουσία κάτι θετικό. Παραδείγματος χάριν, παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τα χαρακτηριστικά ενός Καρκίνου που είναι και το ζώδιό μου, όπως τα βρήκα σε μια τυχαία σελίδα:

“Κύρια χαρακτηριστικά του Καρκίνου είναι η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η τρυφερότητα, ο συναισθηματικός πλούτος...... αλλά και η υποχωρητικότητα, η ανασφάλεια”. “Είναι πιστός και ιδιαίτερα περιποιητικός ως σύντροφος, αλλά πληγώνεται πολύ εύκολα συνήθως, όταν νιώθει ότι τον παραμελούν. Αν και συχνά αποστρέφεται την έννοια του γάμου, είναι ένα μοιραίο γεγονός για τη ζωή του, που συνήθως έχει πολλά να αποκομίσει”.

Όπως παρατηρείτε μερικά από τα αρνητικά στοιχεία ενός Καρκίνου είναι η υποχωρητικότητα , το γεγονός ότι πληγώνεται πολύ εύκολα δηλαδή είναι ευαίσθητος το οποίο πιο πάνω αναφέρεται ως πλεονέκτημα, και το ότι αποστρέφεται την έννοια του γάμου, αλλά όταν αποφασίσει να νυμφευτεί αποκομίζει πολλά οφέλη. Συνοψίζοντας, είναι υποχωρητικός, ευαίσθητος και ο γάμος έχει να του προσφέρει πολλά. Και γ@μώ τα αρνητικά, δηλαδή, τόσο που απορώ πως δεν με έχουν τουφεκίσει ακόμα οι φίλοι μου.

Σημείωση: οι άντρες νυμφεύονται, δεν παντρεύονται. Το παντρεύομαι αποτελείται από τα συστατικά υπό και άντρας δηλαδή μπαίνω κάτω από τον άντρα, οπότε αν δεν αναφερόμαστε σε gay marriage, ο σωστός όρος είναι νυμφεύομαι.

Είχα παρακολουθήσει κάποια στιγμή στο διαδίκτυο ένα πείραμα που είχε γίνει σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, στο οποίο ο καθηγητής σαράντα φοιτητών, αφού τους ρώτησε τι ζώδιο είναι ο καθένας τους μοίρασε τα χαρακτηριστικά τους, όπως περιγράφονται από τα ζώδια. Δηλαδή, στους Ταύρους έδωσε μια σελίδα με τα χαρακτηριστικά των Ταύρων, στους Ζυγούς των Ζυγών και ούτω καθεξής. Έπειτα από ένα διάστημα 10 λεπτών, οπότε οι φοιτητές μελετούσαν το κείμενο που είχε ο καθένας τους έκανε ερωτήσεις για το πόσο τα χαρακτηριστικά που διάβασαν ανταποκρίνονταν στα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός. Όταν συγκέντρωσε τα αποτελέσματα, διαπίστωσε ότι το 95% των φοιτητών απάντησαν ότι αυτό που διάβασαν τους αντιπροσώπευε. Στη συνέχεια, ο καθηγητής έδωσε εντολή στους φοιτητές να δώσουν τη σελίδα με το ζώδιό τους στο διπλανό, μπροστινό κτλ και οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι είχαν όλοι το ίδιο κείμενο, αποδεικνύοντας έτσι πανηγυρικά ότι το φαινόμενο Forer ισχύει. 

Ζω για τη στιγμή που θα διαβάσω τα ζώδια σε μια εφημερίδα και θα γράφει: Χαρακτηριστικά Καρκίνου. Οι καρκίνοι είναι όλοι μ@λ@κες, εγωιστές του κερατά και κρυφοgay. Πιθανότατα κρύβουν μέσα τους έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, και είναι επιρρεπείς στον κανιβαλισμό και τη νεκροφιλία. Μέχρι να γίνει αυτό, το ερώτημα για το τι σκ@τ@ ζώδιο είναι οι δολοφόνοι, βιαστές, εμπρηστές κτλ όλου του κόσμου, αφού όλα τα ζώδια είναι τρυφερό-ρομαντικο-ευαίσθητα, θα καίει αιώνια μέσα μου. Όποιος αναγνώστης εξακολουθεί να πιστεύει στην αστρολογία, κάνει λάθος. Έτσι  απλά. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό το άρθρο, γέλασα με την καρδιά μου. Συνέχισε την καλή δουλειά. Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή