18/3/11

Πρωταθλητές της φύσης.

Πιστεύω ότι έχει τύχει σε πολλούς να κάνουν διάφορες δουλειές στο σπίτι και από το πουθενά να βρίσκουν κάποιο αντικείμενο της παιδικής τους ηλικίας, που είχαν ξεχάσει την ύπαρξή του. Έτσι, πριν λίγο καιρό και μετά από ένα καλό ξεσκόνισμα της βιβλιοθήκης μου, βρήκα ένα βιβλίο που μου είχε χαρίσει ο παππούς μου μετά από ένα ταξίδι του στην Αυστραλία, όταν ήμουν περίπου εφτά ετών. Το εν λόγω βιβλίο λεγόταν “Amazing animals”, και το είχα λατρέψει, αν και δεν γνώριζα αγγλικά τότε, γιατί είχε εκπληκτικές φωτογραφίες άγριων ζώων. Με αφορμή αυτή μου την “ανακάλυψη”, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τους πρωταθλητές του ζωικού μας βασιλείου, για τα ζώα δηλαδή που ξεχωρίζουν για το μέγεθος, την ταχύτητά τους, καθώς και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την ταχύτητα, μιας και παίζει μεγάλο ρόλο στην επιβίωση ενός ζώου, είτε για να κυνηγήσει κάποιο θήραμα είτε για να ξεφύγει από κάποιον θηρευτή. Πρωταθλητής στα χερσαία θηλαστικά είναι φυσικά ο γατόπαρδος ή τσιτάχ, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 113 χλμ. ανά ώρα, ταχύτητα όμως, που μπορεί να διατηρήσει μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Ακολουθεί το λιοντάρι και η γαζέλα με 80 χλμ. ανά ώρα, στην περίπτωση όμως της γαζέλας, μπορεί να διατηρήσει αυτήν την ταχύτητα για αρκετή ώρα. Τρίτη θέση καταλαμβάνουν η ζέβρα με την ύαινα, με 64 χλμ. ανά ώρα. Τα παραπάνω ζώα κάνουν τον άνθρωπο, με τα 38 χλμ την ώρα να μοιάζει πραγματικά αργός, για αυτό μην προσπαθήσετε ποτέ να ξεφύγετε από έναν γατόπαρδο! Σας έχει!

Όσον αφορά “στα ζώα της θάλασσας”, που λέει και η κοπέλα μου, τα πράγματα και εδώ είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ένα είδος ξιφία, ο ιστιοφόρος ξιφίας με ταχύτητα 113 χλμ. ανά ώρα, όση ,δηλαδή, αυτή και του γατόπαρδου στη στεριά. Αν λάβουμε υπόψιν μας όμως το γεγονός ότι η αντίσταση λόγω τριβής (συντελεστής τριβής) στο νερό είναι μεγαλύτερη, ο ξιφίας είναι αναλογικά ταχύτερος από το γατόπαρδο. Αμέσως μετά, βρίσκονται οι καρχαρίες μάκο, ένα είδος καρχαρία που ζει τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά νερά, με ταχύτητα 80 χλμ ανά ώρα. Τρίτη στη λίστα μας βρίσκεται η όρκα με 77 χλμ. ανά ώρα.

Οι πραγματικοί πρωταθλητές ,όμως , βρίσκονται στον ουρανό. Τα πουλιά είναι το γρηγορότερο είδος που υπάρχει στη γη, και μάλιστα με διαφορά. Το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στο γεράκι πετρίτη, ένα από τα αποτελεσματικότερα αρπακτικά, με ταχύτητα 320 χλμ. ανά ώρα. Το συγκεκριμένο γεράκι αναπτύσσει αυτήν την εκπληκτική ταχύτητα, όταν βρίσκεται σε κάθοδο για να αρπάξει κάποιο θήραμα, και όχι όταν πετάει σε ευθεία. Το αργυρό μετάλλιο παίρνει ο άπους, ένα μικρό αποδημητικό πουλί με ταχύτητα 170 χλμ. ανά ώρα. Το όνομά του έχει ελληνική προέλευση και σημαίνει αυτός που δεν έχει πόδια. Χάλκινο μετάλλιο παίρνει ένα είδος πελεκάνου, ο πελεκάνος φρεγάτα με 155 χλμ. ανά ώρα.

Στην συνέχεια θα εξετάσουμε το μέγεθος των μεγαλύτερων ζώων, μιας και το μέγεθος μετράει, στο ζωικό βασίλειο τουλάχιστον. Αντίθετα με την κοινή προσδοκία το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στον πλανήτη μας δεν ήταν δεινόσαυρος. Ο μεγαλύτερος γνωστός σε μας δεινόσαυρος είχε το μισό μέγεθος από μια γαλάζια φάλαινα. Η γαλάζια φάλαινα είναι ο πρωταθλητής όλων των εποχών, με μέγεθος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος που ξεπερνά τους 190 τόνους. Στη στεριά τα πράγματα έχουν σαφώς μικρότερη κλίμακα, με το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο να είναι ο αφρικανικός ελέφαντας με μήκος 10 μέτρα, ύψος 4 μέτρα και βάρος 13 τόνους. Ακολουθούν, ο λευκός ρινόκερος με μήκος 4 μέτρα και βάρος 4 τόνους, και ο ιπποπόταμος με μήκος 4 μέτρα και βάρος 3,5 τόνους.


Μένοντας στο μέγεθος, ας εξετάσουμε μερικά ακόμα είδη. Το μεγαλύτερο ερπετό στον κόσμο είναι το περίφημο πράσινο ανακόντα με μέγεθος που φτάνει τα 12 μέτρα και βάρος τα 200 κιλά. Το μεγαλύτερο έντομο είναι το σκαθάρι γολιάθ με βάρος 120 γραμμάρια και μήκος 12 εκατοστά. Σ’ αυτό το σημείο, έχω να καταγγείλω ότι αν βασιστώ σε προσωπικές μαρτυρίες, αυτές της κοπέλας μου δηλαδή, και όχι σε επιστημονικά γεγονότα, το μεγαλύτερο έντομο θα είναι οι κατσαρίδες του Ρεθύμνου. Ας περάσουμε , όμως, σε λιγότερο αηδιαστικά είδη, με το μεγαλύτερο ψάρι να είναι ο φαλαινοκαρχαρίας με μήκος 14 μέτρα και βάρος 22 τόνους. Μην ανησυχείτε τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Άξιο αναφοράς και το γιγάντιο καλαμάρι με μήκος 14 μέτρα και βάρος μισό τόνο, το οποίο κατέχει και τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό μας βασίλειο, με μέγεθος όσο ενός ανθρώπινου κεφαλιού.

Για το τέλος άφησα μερικά είδη ζώων, με μοναδικά χαρακτηριστικά. Τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διάρκεια ζωής την κατέχει ένα από τα βραδύτερα ζώα του πλανήτη μας, η χελώνα. Οι χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος, πέρα από το τεράστιο μέγεθός τους, ζουν 150 χρόνια. Σε αυτό συμβάλλει και η απουσία θηρευτών τους στα συγκεκριμένα νησιά. Το ψηλότερο ζώο σήμερα, αποτελεί η καμηλοπάρδαλη με ύψος που ξεπερνά τα 6 μέτρα. Όσον αφορά στη δυνατότερη “φωνή” ζώων, οι γαλάζιες φάλαινες κατέχουν τα πρωτεία αφού μπορούν να ακουστούν σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Ο ήχος αυτός, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλής συχνότητας και έτσι δεν είναι δυνατόν από τον άνθρωπο να τον ακούσει. Στη στεριά, τέλος, το δυνατότερο βρυχηθμό κατέχουν οι πίθηκοι που ακούγονται από απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Πληροφορίες που θέλουν τον Road Runner να είναι το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη μας κρίνονται ως ανακριβείς...

2 σχόλια: