10/3/11

Ο Νόμος του Μέρφι.

Συνεχίζοντας τη χιουμοριστική διάθεση του προηγούμενου άρθρου, και με αφορμή μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν σε όλους, αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο για το νόμο του Μέρφι. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτόν, και είτε αγνοούμε την ύπαρξή του είτε όχι, επηρεάζει τη ζωή μας με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Ας αρχίσουμε όμως με λίγη ιστορία. Το 1948 η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. διεξήγαγε κάποιες δοκιμές για να εξακριβώσει την αντοχή των πιλότων στην πλευρική επιτάχυνση (τα γνωστά g) κατά την διάρκεια των πτήσεων. Ο Έντουαρντ Μέρφι, μηχανικός αεροσκαφών πρότεινε τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών αισθητήρων. Η πρότασή του έγινε δεκτή και ανέθεσε σε κάποιον βοηθό του την τοποθέτηση των αισθητήρων στη στολή του πιλότου. Οι αισθητήρες μπορούσαν να τοποθετηθούν με δύο τρόπους, ένα σωστό και ένα λάθος. Ο βοηθός φυσικά, τοποθέτησε όλους τους αισθητήρες με το λάθος τρόπο με αποτέλεσμα οι δοκιμές να αποτύχουν. Με αφορμή αυτό το λάθος, ο Μέρφι δήλωσε το μεγαλειώδες “αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει”, και έγραψε ιστορία.

Στη συνέχεια αυτή η φράση άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσω της τηλεόρασης και των εφημερίδων, ειδικά τη δεκαετία του ‘80. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου έχουν γραφεί αρκετά βιβλία για το συγκεκριμένο νόμο και την επιρροή που ασκεί σε διάφορους τομείς, από τους υπολογιστές μέχρι τις σχέσεις. Παρακάτω σας παραθέτω τις διασημότερες παραλλαγές του νόμου σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ο νόμος της δυαδικότητας: Όταν υπάρχει πιθανότητα να συμβούν δύο πράγματα, θα συμβεί αυτό που ευχόσουν να μην συμβεί.

Ο νόμος του καφέ: Μόλις φτιάξεις ζεστό καφέ στη δουλειά, ο προϊστάμενός σου θα σου ζητήσει να εκτελέσεις μια εργασία, που διαρκεί όσο χρόνο χρειάζεται ο καφές για να κρυώσει.

Ο νόμος του λεωφορείου: Όταν βρίσκεσαι στην στάση αρκετή ώρα και αποφασίσεις να ανάψεις τσιγάρο, τότε το λεωφορείο θα έρθει.

Ο νόμος του Pro Evolution Soccer: Κατά την διάρκεια ενός αγώνα στον οποίο κερδίζεις, θα σε πάρει τηλέφωνο η κοπέλα σου, με αποτέλεσμα να χάσεις το ρυθμό του αγώνα και να ισοφαριστείς. Αν τυχαίνει να χάνεις, δεν θα σε πάρει τηλέφωνο κανείς.

Ο νόμος της εντροπίας: Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να βγάλεις ένα αντικείμενο, από το να το ξαναβάλεις στην θέση του.

Ο νόμος του Γιάννη (ναι σειρά, ο δικός σου): Μόλις αντιμετωπίσεις πρόβλημα στον υπολογιστή που δεν μπορείς να διορθώσεις, και καλέσεις το Γιάννη, θα εκτελέσει τα ίδια ακριβώς βήματα με εσένα, μόνο που αυτήν τη φορά το πρόβλημα θα λυθεί.

Ο νόμος της μοντέρνας επιστήμης: Αν είναι πράσινο ή κουνιέται, είναι βιολογία. Αν βρωμάει, είναι χημεία. Αν δεν βγάζεις νόημα, είναι ή οικονομικά ή ψυχολογία. Αν δεν λειτουργεί, είναι φυσική. Αν είναι ακατανόητο, είναι μαθηματικά.

Ο νόμος της αρχειοθέτησης: Αν αρχειοθετήσεις κάτι, θα ξέρεις που βρίσκεται αλλά δεν θα το χρειαστείς ποτέ. Αν δεν το αρχειοθετήσεις, θα το χρειαστείς αλλά δεν θα ξέρεις ποτέ που βρίσκεται.

Ο νόμος του ραδιοφώνου: Όποτε και να ανοίξεις το ραδιόφωνο, θα πέσεις στις τελευταίες νότες του αγαπημένου σου τραγουδιού.

Ο νόμος της τηλεοπτικής κάλυψης αθλητικών γεγονότων: Μόλις η κάμερα εστιάσει σε κάποιον αθλητή, αυτός ή θα φτύνει ή θα φυσάει την μύτη του ή θα ξύνεται.

Ο νόμος του χτενίσματος γυναικών: Μόλις βγεις από το κομμωτήριο η ταχύτητα του ανέμου θα είναι ανάλογη του κόστους του χτενίσματος, και της σπουδαιότητας της εκδήλωσης που πρέπει να παραβρεθείς.

Ο νόμος του τσιγάρου: Μόλις ανάψεις τσιγάρο, θα προκύψει μια δουλειά που πρέπει να κάνεις, η οποία θα διαρκέσει όσο χρόνο χρειάζεται το τσιγάρο να καεί μόνο του.

Ο νόμος του καπνού του τσιγάρου: Η τάση του καπνού του τσιγάρου να κατευθύνεται στο πρόσωπο κάποιου, είναι ανάλογη με την ευαισθησία του ατόμου αυτού στον καπνό.

Ο νόμος των καθηγητών: Όλοι οι καθηγητές πιστεύουν ότι δεν έχεις τίποτα άλλο σημαντικό να κάνεις από το να μελετάς το μάθημά τους.

Ο νόμος της τηλεόρασης: Αν υπάρχουν δύο εκπομπές που αξίζει να δεις, θα προβληθούν και οι δύο την ίδια ώρα.

Ο νόμος των “παράνομων” ραντεβού: Η πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που γνωρίζεις, αυξάνει όταν είσαι με κάποιον που δεν θέλεις να σε δούνε μαζί.

Ο νόμος ολοκλήρωσης μιας εργασίας: Για να υπολογίσεις τον χρόνο ολοκλήρωσης μιας εργασίας, υπολόγισε τον χρόνο που νομίζεις ότι απαιτείται, πολλαπλασίασε τον επί δύο και άλλαξε την μονάδα μέτρησης στην αμέσως επόμενη κλίμακα. Έτσι, για μία ώρα εργασίας, υπολόγισε ότι θα χρειαστούν δύο μέρες.

Ο νόμος της σταθερότητας: Το άθροισμα της ομορφιάς και της εξυπνάδας είναι πάντα σταθερό.

Κλείνω με το αγαπημένο μου ”τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα, ή παράνομα, ή παχαίνουν”.

1 σχόλιο:

  1. akrivws auto mou sunevh twra
    : "Ο νόμος του Γιάννη : Μόλις αντιμετωπίσεις πρόβλημα στον υπολογιστή που δεν μπορείς να διορθώσεις, και καλέσεις το Γιάννη, θα εκτελέσει τα ίδια ακριβώς βήματα με εσένα, μόνο που αυτήν τη φορά το πρόβλημα θα λυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή