20/12/11

Ποντιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Κοντεύουν, λοιπόν, τα Χριστούγεννα και δράττομαι της ευκαιρίας μέσω αυτού του ιστολογίου να ευχηθώ καλές γιορτές και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, “πασπαλισμένα” με υγεία, χαρά, ευτυχία και γενικά ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Ποτέ δεν ήμουν καλός με τις ευχές, οπότε ας συνεχίσουμε παρακάτω! Οι πιθανότητες, αγαπητέ μου αναγνώστη, να έχεις ξυπνήσει με hangover από το χθεσινό ξενύχτι, ακούγοντας παιδάκια να ψάλλουν τα κάλαντα είναι μεγάλες, οπότε στο σημερινό εορταστικό άρθρο θα γίνει αναφορά στα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα των Ποντίων. Δε λέω καλό το all time classic “τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά”, αλλά μπροστά στο “Χριστός γεννέθεν” δεν πιάνει μία. Στις παραγράφους που ακολουθούν θα αποδειχθεί με ντοκουμέντα! Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Αρχικά, εντελώς αντικειμενικά, θέλω να ενημερώσω τους μη γνωρίζοντες, ότι η ποντιακή εκδοχή οποιουδήποτε πράγματος είναι στο 99% των περιπτώσεων καλύτερη από τη μη ποντιακή εκδοχή! Για παράδειγμα, φέρτε στο μυαλό σας τη νοστιμότερη πίτα που έχετε φάει στη ζωή σας. Αν δοκιμάσετε την αντίστοιχη ποντιακή, η μέχρι πρότινος νοστιμότερη πίτα θα φαίνεται μπροστά της σαν κατεψυγμένη σόλα παπουτσιών που την ψήσαμε με αναπτήρα! Αυτός ο κανόνας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει και σε άλλους τομείς πέρα από το φαγητό, όπως είναι οι χοροί, η μουσική και άλλα πολλά.

Κάπως έτσι ερχόμαστε στα κάλαντα τα οποία φυσικά και δεν αποτελούν εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα! Για τις ανάγκες αυτού του άρθρου αναζήτησα στο διαδίκτυο κάλαντα διαφόρων περιοχών και κρατών και διαπίστωσα ότι μόνο τα ποντιακά κάλαντα θέτουν τα πράγματα στη πραγματική τους διάσταση. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι ο Χριστός σταυρώθηκε από τους Εβραίους. Έτσι, ενώ γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου και είναι μια γιορτή χαράς, στα ποντιακά κάλαντα γίνεται αναφορά τόσο στο μαρτύριο όσο και στη σταύρωση του Ιησού με το απαραίτητο φυσικά “στόλισμα” των Εβραίων!

Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι ο δημοφιλής ηθοποιός Mel Gibson είναι Πόντιος, καθώς έχοντας συλληφθεί πριν αρκετό καιρό να οδηγεί υπό την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, η πρώτη πρόταση που ξεστόμισε στου αστυνομικούς ήταν: “F.ck the Jews, Jews killed Jesus”! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις συμπαθέστατες Πόντιες γιαγιάδες, που πέρα από το να μαγειρεύουν απίστευτα, κάθε φορά που αναφέρεις την λέξη Εβραίος μπροστά τους, χρησιμοποιούν διόλου κολακευτικά κοσμητικά επίθετα!

Επειδή μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία, στη συνέχεια, παραθέτω τα κάλαντα τόσο στην ποντιακή διάλεκτο όσο και μεταφρασμένα, αν και, όπως θα διαπιστώσετε, η μετάφραση είναι σε αρκετά σημεία περιττή.

Χριστός ’γεννέθεν χαράν ’ς σον κόσμον, χα καλή ώρα, καλή σ’ ημέρα.

(Χριστός γεννήθηκε, χαρά στον κόσμο, να καλή ώρα, καλή σου ημέρα.)

Χα καλόν παιδίν οψέ ’γεννέθεν, οψέ ’γεννέθεν, ουρανοστάθεν.
(Να καλό παιδί χθες γεννήθηκε, χθες γεννήθηκε, ουρανοστάθηκε.)

Τον εγέννεσεν η Παναΐα, τον ενέστεσεν Αϊ Παρθένος (δις).

(Τον γέννησε η Παναγία, τον ανέστησε η Αγία Παρθένα.)

Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάριν κι εκατήβεν ’ς σο σταυροδρόμιν. Σταυροδρόμιν και μυροδρόμιν.
(Καβάλησε χρυσό πουλάρι και κατέβηκε στο σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι και μυροδρόμι.)

Έρπαξαν Ατον οι  χίλ’ Εβραίοι, οι σκύλ’ Εβραίοι και μύριοι Εβραίοι.
(Τον άρπαξαν οι χίλιοι Εβραίοι, οι σκύλοι Εβραίοι και μύριοι Εβραίοι.)

Ας ακρεντικά κι ας σην καρδίαν αίμαν έσταξεν, χολή κ’ εφάνθεν.

(Απ’ τα άκρα κι απ’ την καρδιά αίμα έσταξε, θυμός δε φάνηκε.)

Ούμπαν έσταξεν, και μύρος έτον, μύρος έτον και μυρωδία.
(Όπου έσταξε ήταν μύρο, ήταν μύρο και ευωδία.)

Εμυρίστεν ατο ο κόσμος όλεν, για μυρίστ’ ατο κι εσύ αφέντα. Συ αφέντα, καλέ μ’ αφέντα.
(Το μύρισε ο κόσμος όλος, μύρισέ το κι εσύ αφέντη. Εσύ αφέντη, καλέ μου αφέντη.)

Έρθαν τη Χριστού τα παλικάρα και θημίζ’νε τον νοικοκύρην, νοικοκύρη μ’ και βασιλέα.
Ήρθαν του Χριστού τα παλικάρια και ψάλλουν στο νοικοκύρη, νοικοκύρη μου και βασιλιά.

Δέβα ’ς σο ταρέζ’ κι έλα ’ς σην πόρταν, δος μας ούβας και λεφτοκάρα

(Πήγαινε στο ράφι κι έλα στην πόρτα, δώσε μας χουρμάδες και φουντούκια )

Κι αν ανοί’εις μας, χαράν ’ς σην πόρτα σ’.
(Κι αν μας ανοίξεις, χαρά στην πόρτα σου.)

Κάπου εδώ τελειώνει το σημερινό άρθρο. Ελπίζω να το βρήκατε διασκεδαστικό. Καλές γιορτές σε όλους.

P.S. Μην τυχόν δω κάνα σχόλιο περί ρατσισμού κτλ, γιατί θα γίνει της Παλαιστίνης! Όποιος δεν έχει χιούμορ, ας αγοράσει τώρα, τα μαγαζιά λόγω εορτών κάνουν εκπτώσεις! 



2 σχόλια: