28/7/11

7 ταινίες που αξίζει να δείτε.

Καλώς ή κακώς, όταν μια παρέα αποφασίζει να δει μια ταινία είτε στο σινεμά είτε στο σπίτι, το δημοκρατικό πολίτευμα, συνήθως, καταλύεται και μετατρέπεται σε μια άτυπη μορφή ολιγαρχίας. Αυτό συμβαίνει, διότι, όταν κάποιος σου προτείνει να δεις το Elephant ως “ταινιάρα”, το κύρος του πλήττεται ανεπανόρθωτα και χάνει αυτόματα το δικαίωμα της ψήφου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέλη μιας παρέας που δεν έχουν περάσει τη “βασική εκπαίδευση”. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν κάποιος δεν έχει δει το Godfather, και μπερδεύει τον Al Pacino με τον Robert De Niro, ή ακόμη χειρότερα, δεν τους γνωρίζει καν, τότε ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, και στερείται τα δημοκρατικά του δικαιώματα.  Ξέρω, η ζωή δεν είναι δίκαια, αλλά αυτοί οι κανόνες θεσπίστηκαν έπειτα από πολύ μελέτη, για να προστατέψουν τα ανυποψίαστα θύματα από ταινίες που πρωταγωνιστεί η Jennifer Lopez.

Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία μην ανησυχείτε, η κατάσταση είναι όχι μόνο αναστρέψιμη, αλλά και διασκεδαστική. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθήσετε μερικά από τα κλασικά πλέον αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την τριλογία The Godfather, και να συνεχίσετε με το Casino, Scarface, Scent Of A Woman, Goodfellas, Pulp Fiction και πολλά ακόμη. Το άρθρο αυτό, όμως, δε γράφτηκε με σκοπό να πει τα αυτονόητα, αλλά να προτείνει μερικές ταινίες που ίσως, δεν έχετε δει και αξίζουν τον κόπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με μια από τις αγαπημένες μου που είναι το The Shawshank Redemption, και πραγματεύεται την απόδραση ενός λογιστή, που κατηγορείται άδικα για ανθρωποκτονία, από τις φυλακές. Πρωταγωνιστούν οι Tim Robbins και Morgan Freeman, και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία είναι του Steven King. Σε παρόμοιο μοτίβο (φυλακές) κινείται και το American History X, με τον Edward Norton στο ρόλο ενός ναζιστή, που μπαίνοντας στη φυλακή, αλλάζει την κοσμοθεωρία του. Πολύ καλές ταινίες και οι δύο, αν και οι άντρες της παρέας θα βρουν μερικές σκηνές αγχωτικές!

Στη συνέχεια, έχουμε το The Legend Of 1900 με τον Tim Roth, που περιγράφει τη ζωή ενός ιδιοφυούς πιανίστα, γεννημένου και μεγαλωμένου σε ένα πλοίο. Τόσο οι ερμηνεία του πρωταγωνιστή όσο και η μουσική της ταινίας, την καθιστούν αξιόλογη. Μάλιστα το soundtrack της έχει βραβευθεί. Παραμένοντας στο χώρο της μουσικής, υπάρχει το Ray με τον Jamie Foxx, μια βιογραφία του μεγάλου πρωτοπόρου της Soul, Ray Charles Robinson. Ο Foxx δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία παίζοντας τον Ray σχεδόν τέλεια. Η ταινία προσωπικά με έκανε να λατρέψω τον Charles και τη μουσική του.

Πηγαίνοντας πολύ πίσω στο χρόνο, άξιο αναφοράς είναι το It's A Wonderful Life, με τον James Steward, μια ασπρόμαυρη ταινία του 1946. Θέμα της είναι η παρέμβαση ενός αγγέλου σε έναν απελπισμένο άνθρωπο για να του δώσει κουράγιο, δείχνοντάς του πώς θα ήταν οι ζωές των κοντινών του προσώπων και της πόλης του, αν δεν είχε γεννηθεί ποτέ. Ίδιας περίπου εποχής είναι και το Casablanca, με το αξεπέραστο δίδυμο Humphrey Bogart και Ingrid Bergman, σε μια ερωτική ιστορία κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ερμηνείες, τα κοστούμια και γενικά το κλίμα της εποχής την έχουν κατατάξει από πολλούς ως το καλύτερο ρομαντικό δράμα όλων των εποχών.

Ακολούθως, από το χώρο των κόμικ μη χάσετε το Sin City, του Frank Miller. O Miller, είναι ο συγγραφέας του 300, βάσει του οποίου γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία. Το Sin City είναι ένα συνονθύλευμα διαφόρων ιστοριών, με πλειάδα δημοφιλών πρωταγωνιστών, όπως είναι ο Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen και άλλοι. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη σε στυλ film noir, χρησιμοποιώντας μερικά βασικά χρώματα σε κάποιες σκηνές, όπως είναι το κόκκινο για το αίμα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα ωμής βίας, για αυτό συστήνεται σε θεατές με γερά στομάχια.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του σημερινού άρθρου, ελπίζω να δείτε μερικές από τις ταινίες που προανέφερα, και να σας αρέσουν. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

1 σχόλιο:

  1. AGAPHTE MOY "KSA" EIMAI O MIKROTEROS NIKOS PAVLIDIS POY YPARXEI KAI KSEREIS KALA OTI SEVOME POLY TIS APOPSEIS GIA TA PANTA ,ALLA MIAS KAI TO THEMA AYTO EXEI NA KANEI ME TAINIES THA THELA NA SOY 8YMISO KAPOIES TAINIES (GIA THN KATHGORIA TON ASXETON,POY SOSTA EIPES XANOYN TO DIKAIOMA NA PSIFISOYN KAI NA DIALEKSOYN KAPOIA TAINIA STO CINEMA H DVD)XAXA!!!
    EKTOS AP TIS PARAPANO "TERASTIES" TAINIES POY ANEFERES 8A 8ELA NA PROS8ESO KAI MERIKES AKOMA POY SIGOYRA 8A XEIS DEI TIS PERISSOTERES AN OXI OLES KAI OSES DEN EXEIS DEI AP AYTES POY 8A GRAPSO KANONISE NA TIS DEIS !!!!
    LOIPON AN O KINHMATOGRAFOS 8EOREITE H 7H TEXNH EGO PROSOPIKA XRIZO SAN ARXIMENTORA THS TEXNHS AYTHS(KAI EIMAI SIGOYROS OTI 8A SYMFONISEIS!)
    TON "TERASTIO" SKHNO8ETH-PRODUCER(POION ALLON NA ENNOOYSA?) KAI VEVAIA ENNOOO TON "MEGISTO" QUENTIN TARANTINO ! ! ! !
    KAI EXOYME KAI LEME EKTOS TO "PULP FICTION " POY ANEFERES EXOYME AKOMA AP TON PROTOMASTORA TIS EKSHS TAINIES (AYTES POY MOY RXONTAI PROXEIRA 8A ANAFERO,GIATI ALLIOS 8A GRAFO MEXRI AYRIO!!)OPOTE:KILL BILL 1-2,From Dusk Till Dawn (ME TO GNOSTO XORO STHN MPARA THS PLH8ORIKHS KAI EKSOTIKHS OMORFIAS Salma Hayek,Inglourious Basterds,Reservoir Dogs(POY PAREPIPTONTOS EINAI AP TIS AGAPIMENES MOY),DEATH PROOF ! !AYTA 8A GRAPSO POY EINAI POLY LIGES ALLA EPEIDH ESKASE TO KSADERFAKI SOY KAI ME PRHZEI NA SHKO8O GIA NA KATSEI AYTOS SAN GNHSIO "PREZAKI TOY WARCRAFT"XAXA!!!TERMA ME TON TARANTINO POY OPOS PROANEFERA 8A MPOROYSA NA GRAFO GI AYTON MEXRI AYRIO!!!8A ANAFERO KAI TO "HOSTEL" POY HTAN PRODUCER KAI VOH8HSE TON NEARO SKHNO8ETH GIA NA THN KANEI AKOMA KALHTERH THN TAINIA !!!!
    TELIONONTAS 8A SOY GRAPSO GIA TON AGAPHMENO MOY I8OPOIO TON EPISHS"MEGISTO" CRISTIAN BALE KAI KAPOIES TAINIES TOY POY ANADIKNYOYN TO TERASTIO TALENTO TOY EINAI TO MALLON GNOSTO SE POLLOYS "EQUILIBRIUM"-AMERICAN PSYCHO(POY GAMEI H TAINIA)OPOS EPISHS KAI H TAINIA POY LEGETE"THE MASHINIST" MIA LOW BUDJET PARAGOGH POY GYRISTIKE STHN VARKELONH KAI TO PALHKARI EXASE PERIPOY 40-50 KILA (FENETE STHN KYRIOLEKSIA O SKELETOS TOY)GIA NA PAIKSEI AYTON TON ROLO KAI MILAME GIA ENA ATOMO POY EXEI PSIFISTEI OS ENAS I8OPOIOS ME THN KALHTERH SOMATODOMH !!!
    AYTA KSA O ALLOS M EXEI PRHKSEI KAI SHKONOME ALLA PRIN SHKO8O H TELEYTEA TAINIA POY 8A ANAFERO EINAI TO "MEMENTO" MIA TAINIA POY GIA NA THN KATALAVEIS 8A XREIASTEI NA THN DEIS ARKETES FORES!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή