14/7/11

Windows 7 στα μέτρα μας.

Δουλεύοντας εδώ και αρκετό καιρό το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 7, η άποψη που έχω σχηματίσει για αυτά είναι αρκετά θετική. Η αξιοπιστία τους, η ταχύτητα και το όμορφο περιβάλλον τα κατατάσσουν ως την καλύτερη έκδοση των "Παραθύρων" μέχρι στιγμής. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως όλα είναι τέλεια, μιας και τα φωτισμένα μυαλά της Microsoft αποφάσισαν να αλλάξουν πράγματα που παρέμεναν ίδια από την εποχή του χαλκού! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απουσία της Quick Launch Bar που υπήρχε, τόσο στα XP όσο και στα Vista και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικούς τρόπους παραμετροποίησης των Windows 7, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευχρηστία τους. Σημείωση: οι παρακάτω οδηγίες που βρίσκονται μέσα στις παρενθέσεις αναφέρονται στην ελληνική έκδοση των Windows 7.

1. Προσθήκη της Quick Launch Bar.
  • Κάνουμε δεξί κλικ στην taskbar (Γραμμή εργασιών) και επιλέγουμε Toolbars (Γραμμές εργαλείων) και στη συνέχεια New Toolbar (Δημιουργία γραμμής εργαλείων).
  • Στο παράθυρο που ανοίγει, κοιτάμε στο κάτω μέρος και αντιγράφουμε στο Folder (Φάκελος) την παρακάτω διεύθυνση:
    %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch
    Αφού γίνει αυτό, κάνουμε κλικ στο Select Folder (Επιλογή φακέλου).

  • Παρατηρούμε ότι στο δεξί μέρος της taskbar εμφανίζεται η Quick Launch Bar. Πηγαίνοντας το ποντίκι πάνω στις τελείες αριστερά της, μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθός της.  Αν δεν βλέπετε τις τελείες, τότε είναι κλειδωμένη. Για να την ξεκλειδώσετε κάντε δεξί κλικ πάνω της και αποεπιλέγουμε/ξεκλικάρουμε το Lock the taskbar (Κλείδωμα της γραμμής εργαλείων).
  • Στη συνέχεια θα μεταφέρουμε την Quick Launch Bar στο αριστερό μέρος της taskbar. Για να γίνει αυτό πρέπει να πάμε το ποντίκι πάνω στις "τελείες" που βρίσκονται στο αριστερό μέρος της taskbar. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, "τραβάμε" τις τελείες με κατεύθυνση προς τα δεξιά και η Quick Launch Bar μεταφέρεται στο αριστερό μέρος.
  • Ακολούθως, κάνουμε δεξί κλικ πάνω της και αποεπιλέγουμε/ξεκλικάρουμε τα Show Text (Εμφάνιση κειμένου) και Show Title (Εμφάνιση Τίτλου).
  • Όταν ολοκληρωθούν όλα τα βήματα η Quick Launch Bar μας μοιάζει με αυτή των Windows Xp ή Vista. Τέλος, χρειάζεται να σώσουμε το υπάρχων θέμα των Windows. Για να γίνει αυτό, κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέγουμε Personalize (Εξατομίκευση). Εκεί κάνουμε κλικ στο Save theme (Αποθήκευση θέματος) δίνουμε ένα όνομα και κάνουμε κλικ στο Save (Αποθήκευση).


2. Μεταφορά του Live Messenger στο System Tray.

Η τελευταία έκδοση του Windows Live Messenger παρουσιάζει το εξής ενοχλητικό φαινόμενο. Όταν πατάς το κουμπί της ελαχιστοποίησης, αντί να μεταφερθεί στο System Tray, όπου και ανήκει, παραμένει στην taskbar, καταλαμβάνοντας ωφέλιμο χώρο. Παρακάτω θα δούμε τον τρόπο που μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την "κακή συνήθεια".
  • Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Live Messenger, και επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες).
  • Στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε την καρτέλα Compatibility (Συμβατότητα).
  • Εκεί, κάνουμε κλικ στο Run this program in compatibility mode (Εκτέλεση προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας για:), και επιλέγουμε από τη λίστα τα Windows Vista.
  • Τέλος, κάνουμε κλικ στο ΟΚ.

3. Ξεχωριστά εικονίδια προγραμμάτων στην taskbar.

Τα Windows 7 χρησιμοποιούν ένα νέο τρόπο παρουσίασης των εικονιδίων των ανοιχτών παραθύρων ή προγραμμάτων στην taskbar, συνδυάζοντας αυτά που είναι ίδιου τύπου. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει, έτσι ώστε κάθε εικονίδιο στην taskbar να είναι ξεχωριστό, όπως στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Για να γίνει αυτό κάνουμε τα παρακάτω:
  • Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Start (Έναρξη) στο αριστερό κάτω μέρος της οθόνης μας και επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες).
  • Έπειτα, επιλέγουμε την καρτέλα Taskbar (Γραμμή εργασιών).
  • Εκεί, στη λίστα Taskbar buttons (Κουμπιά γραμμής εργασιών) επιλέγουμε το Never Combine (Να μη γίνεται ποτέ συνδυασμός), και κάνουμε κλικ στο ΟΚ.
Αυτά για σήμερα, ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες τις παραπάνω οδηγίες.

1 σχόλιο: