
27/1/11
Οδηγός για ταχύτερα Windows Vista.

18/1/11
Σοφοί και "μικροί σοφοί".
Με αφορμή ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ που είδα, καθώς και μια ερώτηση που μου τέθηκε χωρίς να μπορώ να απαντήσω, αποφάσισα να εντρυφήσω στα (ξένα;) χωράφια της ψυχολογίας. Έτσι μετά από μια μικρή έρευνα, άκρως ενδιαφέρουσα, σήμερα θα αναλύσουμε το σύνδρομο savant ή σύνδρομο του σοφού καθώς και το σύνδρομο Asperger ή σύνδρομο του "μικρού σοφού".
10/1/11
Μέχρι το πιο μακρινό κβάζαρ...

Απόψε θα διασαφηνίσουμε την έννοια των πολύ αγαπημένων μου (για συναισθηματικούς λόγους) κβάζαρ. Τα κβάζαρ είναι συμπαγή, υπερβολικά φωτεινά αντικείμενα, που με τα όργανα παρατήρησης μοιάζουν με άστρα. Η ανακάλυψή τους έλαβε χώρα το 1960 και ονομάστηκαν έτσι από το quasi-stellar (παραδόξως δεν υπήρχε κάποιος φυσικός ονόματι Quasar!) το οποίο σημαίνει ημιαστέρας. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από εκατό χιλιάδες κβάζαρ, και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα του ενός εκατομμυρίου, αν και όταν το σύμπαν μας ήταν νεότερο υπήρχαν πολύ περισσότερα.
2/1/11
Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός τη νύχτα;
Γιατί άραγε ο ουρανός είναι σκοτεινός τη νύχτα; Επιστρατεύοντας μερικές βασικές γνώσεις φυσικής θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αφού υπάρχουν άπειρα αστέρια, κάθε φορά που κοιτάζουμε τον ουρανό το μάτι μας θα έπρεπε να πέσει σε κάποιο από αυτά. Πιο συγκεκριμένα αφού το φως ταξιδεύει προς όλες τις κατευθύνσεις με την ίδια ταχύτητα, η ευθεία του βλέμματός μας θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάποιο από τα δις αστεριών, με αποτέλεσμα η νύχτα να είναι φωτεινή!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)