18/1/11

Σοφοί και "μικροί σοφοί".


Με αφορμή ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ που είδα, καθώς και μια ερώτηση που μου τέθηκε χωρίς να μπορώ να απαντήσω, αποφάσισα να εντρυφήσω στα (ξένα;) χωράφια της ψυχολογίας. Έτσι μετά από μια μικρή έρευνα, άκρως ενδιαφέρουσα, σήμερα θα αναλύσουμε το σύνδρομο savant ή σύνδρομο του σοφού καθώς και το σύνδρομο Asperger ή σύνδρομο του "μικρού σοφού".

Συχνά τα άτομα με σύνδρομο savant ονομάζονται "όμορφα μυαλά" αγγλιστί beautiful minds. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος αν αναλογιστούμε τις ξεχωριστές ικανότητες που διαθέτουν. Ο πρώτος που αναγνώρισε το εν λόγω σύνδρομο ήταν ο Άγγλος γιατρός John Langdon Down (παρακάτω φωτογραφία), γνωστός και από το σύνδρομο Down που πήρε το όνομά του, το 1887. Τα άτομα με σύνδρομο savant έχουν δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο από τον μέσο όρο, αλλά η ευφυΐα τους σε συγκεκριμένους τομείς είναι πολύ υψηλή. Αυτό τους επιτρέπει για παράδειγμα να αποστηθίζουν μεγάλες αλληλουχίες αριθμών ή να εκτελούν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς και μετά να τους θυμούνται για πάντα!


Διάσημα άτομα με το σύνδρομο savant είναι ο Kim Peek (παρακάτω φωτογραφία), η ζωή του οποίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία "Rain man", καθώς και ο Matt Savage που θεωρείται παιδί θαύμα της μουσικής jazz.


Το δεύτερο σύνδρομο που θα εξετάσουμε, αναγνωρίστηκε από τον Αυστριακό παιδίατρο Hans Asperger (παρακάτω φωτογραφία) το 1944 . Άτομα με σύνδρομο Asperger παρουσιάζουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) από το μέσο όρο και γενικά υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης σκέψης καθώς και ικανότητα για εξαιρετικά επιτεύγματα. Παρά την αναπτυγμένη ευφυΐα τους όμως συναντούν δυσκολίες στην κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, παρουσιάζουν έλλειψη προσαρμοστικότητας και αφηρημένης σκέψης. Η διάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ιδιαίτερης φύσης του συνδρόμου καθώς και των πολλών ομοιοτήτων της με άλλες μαθησιακές δυσκολίες.


Διάσημα άτομα με το σύνδρομο Asperger εικάζεται ότι είναι ο Bill Gates, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Microsoft, o Steven Spielberg, διάσημος σκηνοθέτης του Hollywood καθώς και ο Albert Einstein ο μεγάλος νομπελίστας φυσικός του 20ου αιώνα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρων άρθρο

    Είδα πρόσφατα την ταινία και θέλησα να το
    ψάξω λίγο παραπάνω και έπεσα πάνω στο blog σ

    Συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή