10/6/11

Να ξεγραφτεί κανείς ή να μην ξεγραφτεί;

Από το πρώτο μου έτος στη σχολή, όταν κάποιος από την παρέα πετούσε κάποιο “μαργαριτάρι” σχετικά με τους υπολογιστές, η απάντηση ήταν μία, “ξεγράψου”. Πιο συγκεκριμένα, τα ακριβή λόγια ήταν “σειρά, πάνε αύριο στη γραμματεία, και ζήτα μια αίτηση για να ξεγραφτείς (ποιοι πάνε; Γιάννη θυμάσαι; inside joke της παρέας μην σας απασχολεί)”. Εννοείται, ότι ο πιο συχνός αποδέκτης αυτής της απάντησης από την παρέα μου, ήμουν εγώ καθώς, όταν πέρασα στη σχολή δεν ήξερα πως ανοίγει ο υπολογιστής! Με αφορμή αυτές τις ωραίες αναμνήσεις, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο, για μερικούς ανθρώπους που όντως “ξεγράφτηκαν”, οι λεγόμενοι και college dropouts, και όπως θα δείτε μόνο σε κακό δεν τους βγήκε. 

Πρώτοι στη λίστα, οι Bill Gates και Paul Allen οι οποίοι γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι σε ένα ιδιωτικό σχολείο στο Seattle. Στη συνέχεια, ο πρώτος φοίτησε στο Harvard και ο δεύτερος στο πανεπιστήμιο της Washington διατηρώντας όμως, τη φιλική τους σχέση. Δύο χρόνια αργότερα, ο  Paul Allen πείθει τον Bill Gates να παρατήσουν τις σχολές τους και να ιδρύσουν την Microsoft. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς σήμερα, οι δύο αυτοί “αιώνιοι φοιτητές” συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη μας.

Συνεχίζοντας στο χώρο της πληροφορικής, ο επόμενος στη λίστα είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Steve Jobs. Ο Jobs φοίτησε στο Reeds College του Portland το 1972, από το οποίο έφυγε μετά από ένα μόνο εξάμηνο. Περιστασιακά, συνέχισε να παρακολουθεί κάποια μαθήματα ενώ δούλευε παράλληλα στην Atari. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού σήμερα η εταιρία του Jobs, η Apple, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στο χώρο της τεχνολογίας
 
Τρίτος και τελευταίος, όσον αφορά στον κόσμο της πληροφορικής, είναι ο Mr. Dell, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη του εταιρία, την PCs Limited, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Texas. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει για τον Michael Dell, ο οποίος αναγκάστηκε λόγω φόρτου εργασίας να αφοσιωθεί στην εταιρία του, η οποία εν τω μεταξύ είχε μετονομαστεί σε Dell Inc. To 2006 o Dell δώρισε στο πανεπιστήμιο, στο οποίο φοίτησε αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο, το μυθικό ποσό των 50 εκ. δολαρίων.

Ας έρθουμε τώρα στο λαμπερό κόσμο της μόδας και πιο συγκεκριμένα στον Ralph Lauren. Ο διάσημος Αμερικανός μετρ της υψηλής ραπτικής (πάντα ήθελα να το πω αυτό!), σπούδασε οικονομικά στο Baruch College. Ωστόσο, πότε δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο του καθώς, έπειτα από σπουδές δύο χρόνων αποφάσισε να αφήσει τα οικονομικά και να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό ρούχων. Σήμερα η περιουσία του αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο επόμενος στη λίστα μας, όχι μόνο δε φοίτησε σε πανεπιστήμιο αλλά δεν ολοκλήρωσε καν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του. Ο λόγος για τον Richard Branson, ο οποίος σε ηλικία 16 ετών παράτησε το λύκειο και αποφάσισε να αφοσιωθεί στην τέχνη του επιχειρείν. Μάλιστα, η πρώτη του επιτυχημένη επιχείρηση ήταν μια εφημερίδα που ως ειρωνεία της τύχης ονομαζόταν Student, δηλαδή φοιτητής. Ο Richard Branson, ο οποίος το 1999 χρίστηκε Sir, έχει στην κατοχή του παραπάνω από 300 επιχειρήσεις, με πιο γνωστή την Virgin.

Οι παραπάνω, είναι μερικά μόνο παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να καταξιωθούν ο καθένας στο χώρο του, χωρίς πανεπιστημιακούς τίτλους και πτυχία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα πανεπιστήμια είναι άχρηστα, κάθε άλλο. Απλά οι καινοτόμες ιδέες και η όρεξη για δουλειά πολλές φορές είναι ανώτερες και από πτυχίο του Μ.Ι.Τ.

P.S. Σειρά, τώρα που ξέρω να ανοίγω τον υπολογιστή θα πρέπει να με καμαρώνεις!!!

P.S. OK Βέργου;


4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω σε ποιά "σειρά" αναφέρεσαι μαν, αλλά εγώ όντως σε καμαρώνω :). Έχεις εξελιχθεί σε μέγιστο Programmer (φυσικά μαζί με τον Ευστράτιο όπου κάνει compile με τα μάτια).

    Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σειρά εγώ χρόνια σε παρακαλάω να τα αφήσουμε όλα και να πάμε στα καράβια.... ίσως τώρα κατάλαβεσ το λάθος σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_college_dropout_billionaires

    ΑπάντησηΔιαγραφή