15/10/11

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα καζίνα (sic!). Ιστορίες πόκερ ΙΙ.

Στο παρόν άρθρο, συνεχίζεται το αφιέρωμα στον μεγαλύτερο παίκτη πόκερ όλων των εποχών,  τον Stu “The Kid” Ungar. Στο πρώτο μέρος αυτής της μικρής βιογραφίας (το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ), έγινε αναφορά στα πρώτα βήματά του στον κόσμο του τζόγου, καθώς και στη μετάβασή του από το τζιν ραμί στο πόκερ. Έτσι, σήμερα θα εξετάσουμε τα μοναδικά επιτεύγματά του Ungar στο διασημότερο παιχνίδι (με χαρτιά) της εποχής μας, το Texas Hold' Em. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά το λόγο ύπαρξης αυτού του κειμένου, που δεν είναι άλλος από την μεγάλη διαμάχη για το ποιος είναι μεγαλύτερος παίκτης, ο Ungar ή ο Brunson. Παρεμπιπτόντως, στη φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το άρθρο διακρίνεται ο Brunson στα αριστερά και ο Ungar στο κέντρο της. Let the fight begin, αγαπητέ μου αναγνώστη.

Το πρώτο λιθαράκι στο μύθο του Ungar μπαίνει το 1980, όταν αποφασίζει να πάρει μέρος στο World Series of Poker, το μεγαλύτερο, δηλαδή, event στον κόσμο του πόκερ, που λαμβάνει χώρα μέχρι και σήμερα στο Λας Βέγκας. Χάρη στα ιδιαίτερά του χαρίσματα κατακτά εύκολα την πρώτη θέση, νικώντας τον Doyle Brunson και γίνεται ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του πόκερ. Την επόμενη χρονιά, υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο του αντιμετωπίζοντας τον Perry Green, κάνοντας έτσι δύο, και μάλιστα συνεχόμενα, τα πρωταθλήματα στο Texas Hold' Em.

Η ιδιοφυΐα του Ungar όμως δεν σταματά εκεί, καθώς λίγο νωρίτερα από το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα στο Hold' Em, κατακτά το World Series of Poker, αυτήν τη φορά στο παιχνίδι “Deuce to Seven Draw”. Η ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή συνεχίζεται, μιας και το 1983 κερδίζει την πρώτη θέση στο τουρνουά “Seven Card Stud”. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: τέσσερα πρωταθλήματα, σε διάστημα τριών χρόνων σε τρία διαφορετικά είδη πόκερ. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Ο υψηλός δείκτης ευφυΐας και η ειδητική μνήμη (για όσους ακούν τον όρο για πρώτη φορά, μπορούν να διαβάσουν περισσότερα εδώ) του Ungar, τον έκαναν ανάρπαστο και στο Blackjack, στο οποίο έχει κερδίσει μυθικά ποσά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι του είχε απαγορευτεί, έπειτα από συνεχόμενες νίκες, το συγκεκριμένο παιχνίδι σε όλα τα καζίνο του Βέγκας αρχικά, και μετέπειτα όλης της Αμερικής.

Ο θάνατος της μητέρας του σε συνδυασμό με το διαζύγιό του και την μετέπειτα αυτοκτονία του θετού του παιδιού λύγισαν τον Stu, ο οποίος βρήκε παρηγοριά στην κοκαΐνη. Αυτός του ο εθισμός επηρέασε αρνητικά τόσο την καριέρα του στο πόκερ όσο και την ζωή του, καθώς συχνά εκμυστηρευόταν σε φίλους του, ότι δεν θα καταφέρει να φτάσει στην ηλικία των 40 χρόνων. Το μόνο που τον κρατούσε στην ζωή ήταν η επιθυμία να δει την κόρη του να μεγαλώνει. Λέγεται ότι αν δεν υπήρχε αυτή του η σχέση με τα ναρκωτικά, θα είχε κερδίσει πολλά ακόμη πρωταθλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όταν την τρίτη μέρα του World Series of Poker του 1990 ο Stu βρέθηκε αναίσθητος στο δωμάτιό του, έπειτα από υπερβολική δόση. Οι μάρκες που είχε στην κατοχή του ήταν τόσες πολλές, που, παρόλο που δεν κατάφερε να συνεχίσει στο τουρνουά και οι dealer συνεχώς του αφαιρούσαν τα blind, κατάφερε να τερματίσει στην ένατη θέση, κερδίζοντας το ποσό των 20.000 δολαρίων.

Το κύκνειο άσμα του Ungar έλαβε χώρα το 1997, όταν πήρε μέρος στο World Series of Poker μετά από παράκληση του φίλου του και επαγγελματία παίκτη πόκερ Billy Baxter, ο οποίος του πλήρωσε τη συμμετοχή των 10.000 δολαρίων που απαιτούταν. Η χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών ήταν εμφανής πάνω του, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κερδίσει το τρίτο πρωτάθλημα Hold' Em της καριέρας του. Το τελικό έπαθλο του 1.000.000 δολαρίων το μοιράστηκε με τον Billy Baxter. Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά κρατούσε μια φωτογραφία της κόρης του και συχνά την καλούσε στο τηλέφωνο για να την ενημερώσει για την πορεία του στο τουρνουά.

Το τρίτο του πρωτάθλημα δεν στάθηκε ικανό να τον κρατήσει μακριά από τις κακές του συνήθειες,  με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή από καρδιακή προσβολή, σε ένα ξενοδοχείο του Βέγκας το 1998.  Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη για αυτόν τον μεγάλο παίκτη του πόκερ, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

P.S. Γιατρέ ελπίζω να σε έπεισα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου