28/2/11

Πίνω και μεθώ.

Κατά την επιστροφή μου στο Ηράκλειο, καθώς είχα να ασχοληθώ αρκετό χρονικό διάστημα με το blog λόγω αδείας, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για το GPS. Η απόφασή μου αυτή στηρίχτηκε στο πόσο πολύ μας δυσκόλεψε να το ρυθμίσουμε στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο. Επίσης, πρόσφατα έμαθα ότι το GPS χρησιμοποιεί μιγαδικούς αριθμούς για να υπολογίσει αποστάσεις και τοποθεσίες, γεγονός αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Όλοι είχαμε τον κλασικό τύπο που γκρίνιαζε στη διάρκεια των μαθηματικών για το που θα μας χρειαστούν οι φαντατικοί αριθμοί και η απάντηση είναι μία: "Στα GPS, παλιομ@λ@κ@!". Κατά τη διάρκεια της πτήσης όμως άλλαξα γνώμη, σκεπτόμενος ότι μετά από τις διακοπές θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθώ με κάτι πιο ανάλαφρο. Έτσι θυμήθηκα την υπόσχεση που είχα δώσει για ένα αφιέρωμα στα σπανιότερα είδη ουίσκι, με την διαφορά ότι σκέφτηκα να το γενικεύσω λίγο, γράφοντας τελικά για τα σπανιότερα είδη αλκοολούχων ποτών.

Όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε κάποιο αγαπημένο ποτό, από την μπύρα και το κρασί μέχρι το τσίπουρο και τη ρακή που φτιάχνει ο παππούς. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα στο διαδίκτυο για τα σπανιότερα και κατ' επέκταση ακριβότερα αλκοολούχα ποτά. Το τονίζω το αλκοολούχα, γιατί βρήκα μερικά είδη τσαγιού που και σπάνια είναι, και πανάκριβα, αλλά αποφάσισα πως δεν αξίζουν τον κόπο, ακόμα και αν τα καταναλώναμε Irish, με την προσθήκη δηλαδή ουίσκι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα σπανιότερα μπουκάλια ουίσκι. Στην κορυφή της λίστας μας βρίσκεται το Macallan Fine and Rare 1926, το οποίο αποτελεί την ναυαρχίδα της συλλογής Fine & Rare της Macallan. Η αρχική τιμή διάθεσής του ήταν 30.000 ευρώ και σήμερα έχει εξαντληθεί. Σε διάφορες δημοπρασίες η τιμή ενός μπουκαλιού έχει φτάσει μέχρι και τις 60.000 ευρώ. Αμέσως μετά βρίσκεται το Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch, 62 ετών, με τιμή που αγγίζει τις 25.000 ευρώ. Η υψηλή τιμή του οφείλεται στο ότι έχουν παρασκευαστεί μόνο 12 μπουκάλια. Τρίτο και τελευταίο στην λίστα μας βρίσκεται το Glenfiddich 1937 Rare Collection, 64 ετών, με τιμή 15.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ουίσκι εμφιαλώθηκε το 2001 και το βαρέλι του απέδωσε μόνο 61 μπουκάλια.


Επόμενη στάση μας τα κρασιά, με πρώτο και καλύτερο το Shipwrecked 1907 Heidsieck, το οποίο αποτελεί το σπανιότερο είδος σαμπάνιας στον κόσμο. Θυμίζω ότι οι σαμπάνιες αποτελούν είδος αφρώδους οίνου που παρασκευάζεται στην Καμπανία της Γαλλίας. Για να αποκτήσετε ένα από τα 200 μπουκάλια που υπάρχουν θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 200.000 ευρώ. Επόμενο στην λίστα μας βρίσκεται το Thomas Jefferson 1787 Chateau Lafitte, και θεωρείται ότι προέρχεται από το κελάρι του Thomas Jefferson, πρώην προέδρου των Η.Π.Α. Η τιμή του ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το 1945 Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam με αρχική τιμή διάθεσης τις 80.000 ευρώ.


Για το τέλος άφησα το καλύτερο. Πριν ξεκινήσω την έρευνα πίστευα ότι το ακριβότερο ποτό όλων θα ήταν είτε κάποιο μπουκάλι ουίσκι είτε κάποιο μπουκάλι κρασί. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα πρωτεία κατέχει η τεκίλα και συγκεκριμένα η Blue Agave Tequila με τιμή που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ, για κάθε ένα από τα 33 μπουκάλια που έχουν παραχθεί. Αυτό κάνει την ακριβότερη μπύρα και συγκεκριμένα την Carlsberg Vintage No.1 με τιμή 300 ευρώ, να μοιάζει φτωχός συγγενής. Αλλά και η βότκα δεν πάει πίσω. Η Diva Vodka έχει εξωφρενική τιμή. Παράγεται στην Σκωτία και η τιμή του μπουκαλιού της μπορεί να φτάσει τις 650.000 ευρώ ανάλογα με την διακόσμηση του μπουκαλιού που θα επιλέξει ο αγοραστής.

Σιγά μην κάνουμε και έρανο...Προτιμώ τσίπουρο του παππού και μελιτζανοσαλάτα της γιαγιάς...
 

1 σχόλιο:

  1. «Όποιος το μέτρο στο ποτό υπερβάλλει, ούτε τη γλώσσα του κρατά ούτε το νου του. Λέει κουβέντες παλαβές κι αισχρές για τους ξεμέθυστους. Όταν μεθάει δεν ντρέπεται όλα να τα κάνει. Ο φρόνιμος πιο πριν, χαμένος καταντάει. Και συ, που ξέρεις όλα αυτά, μην πίνεις κατά κόρο και πριν πιεις να το μετρήσεις, μην η κοιλιά σου σε βιάσει και σε μετατρέψει σε κακό υπηρέτη εφήμερων πραγμάτων.»
    Θέογνις ο Μεγαρεύς
    "Πιέτε όσο μπορείτε!-Αλλιώς να πα να... κοιμηθείτε!"
    Βασίλης ο Φοινικουντεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή