22/10/11

Οδηγός αγοράς τηλεόρασης.

Από την πρώτη στιγμή που η πληροφορική έγινε αντικείμενο των σπουδών μου, διαπίστωσα ότι ο τομέας μου μοιάζει, κατά κάποιον τρόπο, με αυτόν της ιατρικής. Ο κυριότερος λόγος για αυτή μου την παρατήρηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας γιατρός να “ξεμυτίσει” από το σπίτι του και να μη βρεθεί “κοινό” να του κάνει ερωτήσεις για θέματα υγείας.  Έτσι και σε εμάς, η πιθανότητα να χτυπήσει το τηλέφωνο ή να συναντήσεις κάποιον που έχεις να μιλήσεις καιρό, και μετά τα τυπικά, να σε ρωτήσει για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον υπολογιστή του, αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο ανάλογα με το εξάμηνο φοίτησης στη σχολή. I can live with that, αλλά αυτό που με εξοργίζει πραγματικά είναι, όταν κάποιος ρωτάει τη συμβουλή σου για την αγορά κάποιας συσκευής και, στη συνέχεια, την αγνοεί παντελώς, αγοράζοντας υποδεέστερη συσκευή από συνοικιακό μαγαζί, επειδή είχε ωραίο χρώμα ή ο ιδιοκτήτης ήταν γνωστός! True story.

Ένα παρόμοιο περιστατικό εκτυλίχθηκε πρόσφατα με την αγορά μιας τηλεόρασης (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε), οπότε αποφάσισα στο σημερινό άρθρο να αναλύσω, χωρίς πολλούς εξειδικευμένους τεχνικούς όρους, τα χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης. Ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να αποφύγω μελλοντικές ατέρμονες συζητήσεις για παρόμοια θέματα! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Το ωραιότερο Plasma του κόσμου...
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την τεχνολογία στην οποία είναι βασισμένες: τις Plasma, τις LCD και τις LED. Στο τριλημμα (sic) που ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να αντιμετωπίσει η απάντηση είναι μία: LED, καθώς αποτελεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία, με ανώτερα χαρακτηριστικά (καλύτερη αναπαράσταση χρωμάτων, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας κτλ) έναντι των άλλων δύο. Τέλος, η σύγκριση Plasma και LCD αναδεικνύει νικητή τις τηλεοράσεις LCD.

Να το Fullάρω μάστορα;
Η ανάλυση μιας τηλεόρασης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε, πριν προβούμε σε μια αγορά. Οι όροι που θα μας απασχολήσουν εδώ είναι οι HD Ready και Full HD (HD=High Definition). Πιο συγκεκριμένα, HD Ready είναι οι τηλεοράσεις που έχουν ανάλυση 1.280x720 pixel*, ενώ Full HD αυτές με ανάλυση 1.980x1080 pixel. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη ανάλυση υποστηρίζει μια συσκευή τόσο καλύτερη είναι η εικόνα, οπότε το Full HD αποτελεί μονόδρομο.

Αντιθέσεις έχουμε σ' όλα τα σημεία...
Η αντίθεση μιας τηλεόρασης αποτελεί μια από τις πιο βασικές παραμέτρους της και εκφράζει την αναλογία φωτεινότητας του λευκού χρώματος προς το μαύρο. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η αναλογία τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε. Για παράδειγμα, μια τηλεόραση με αντίθεση 1.000.000:1 είναι καλύτερη από μια με αντίθεση 100.000:1.

Πιάσε το ρυθμό...
Ο ρυθμός ανανέωσης ή συχνότητα ανανέωσης (frame rate) μιας οθόνης αναφέρεται στον αριθμό των εικόνων που προβάλλονται ανά δευτερόλεπτο και μετράται σε Hertz. Για παράδειγμα, όταν μια τηλεόραση έχει συχνότητα 100 Hertz, προβάλλει 100 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι όσο μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης έχει μια τηλεόραση τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας.

Και αντίστροφα ο χρόνος (απόκρισης) μετρά...
Με τον όρο χρόνο απόκρισης περιγράφουμε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αλλάξει κατάσταση (από άσπρο σε μαύρο και το αντίστροφο) ένα pixel της οθόνης. Μονάδα μέτρησής του είναι τα χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms) και, όσο μικρότερος είναι τόσο μικρότερη παραμόρφωση εικόνας και αποκλίσεις χρώματος έχουμε. Επιλέγουμε, δηλαδή, τηλεοράσεις με όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο απόκρισης γίνεται.

Τέλος, η τηλεόραση που σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε πρέπει να έχει οπωσδήποτε ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη για υποστήριξη MPEG-4** και τουλάχιστον μία έξοδο HDMI.

Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο χρήσιμο. Προσπάθησα να εξηγήσω τους παραπάνω όρους όσο πιο απλά γινόταν, έτσι ώστε να τους καταλάβουν και οι αμύητοι σε θέματα τεχνολογίας. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

*Pixel: Κάθε οθόνη χωρίζεται σε πολύ μικρά τετράγωνα “κομμάτια” τα οποία ονομάζονται pixel (εικονοστοιχεία). Το σύνολο των pixel μιας οθόνης είναι ανάλογο της ανάλυσης της οθόνης. Αν για παράδειγμα, μια οθόνη έχει ανάλυση 800*600, τότε τα συνολικά pixel της είναι 800*600=480.000.  Χωρίζεται, δηλαδή, σε 480.000 μικρά “κουτάκια”, τα οποία μπορούν να απεικονίσουν μόνο ένα χρώμα κάθε φορά.

**MPEG-4: Το MPEG-4 είναι ένα πρότυπο συμπίεσης βίντεο που διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η σκέψη σου. Μπράβο! Εγώ όμως θέλω και κάτι άλλο να ρωτήσω. Πώς μετριέται ή πώς λέγεται ο χρόνος που χρειάζεται ν'αλλάξει κανάλι η τηλεόραση. Ως τώρα ακριβές ή φτηνές (αυτές που αγόρασα) κάνουν μια ώρα ν'αλλάξουν κανάλι. Θα με βοηθήσεις πολύ αν μου πεις τι να προσέξω. Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων! Φυλλιώ Τσιακυρούδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή