Γιατί άραγε ο ουρανός είναι σκοτεινός τη νύχτα; Επιστρατεύοντας μερικές βασικές γνώσεις φυσικής θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αφού υπάρχουν άπειρα αστέρια, κάθε φορά που κοιτάζουμε τον ουρανό το μάτι μας θα έπρεπε να πέσει σε κάποιο από αυτά. Πιο συγκεκριμένα αφού το φως ταξιδεύει προς όλες τις κατευθύνσεις με την ίδια ταχύτητα, η ευθεία του βλέμματός μας θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάποιο από τα δις αστεριών, με αποτέλεσμα η νύχτα να είναι φωτεινή!
Την απάντηση στο ερώτημά μας, το οποίο έχει μείνει γνωστό ως το παράδοξο του Olbers, την έδωσε (ποιος άλλος;) ο Γερμανός φυσικός Heinrich Wilhelm Matthias Olbers στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι...σκόνη. Όχι φυσικά η σκόνη που υπάρχει στα σπίτια μας, αλλά αστρική σκόνη η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των αστεριών και απορροφά το φως.
Βέβαια η εξήγηση περιλαμβάνει και πολλά μαθηματικά (ξέρετε από αυτά που περιλαμβάνουν γράμματα και αριθμούς), τα οποία δεν θα παραθέσω για διάφορους λόγους, όπως το ότι για να τα καταλάβω θα πρέπει να τα σπουδάσω καμιά δεκαριά χρόνια... Και δε με παίρνει.
P.S. Στην πάνω εικόνα βλέπουμε μερικά μαθηματικά που σχετίζονται με το παράδοξο του Olbers. Εύκολα έτσι;
P.S. Scripta manent τσικαράκι...Μην σε ξαναπιάσω αδιάβαστη...
oreo KSA to blog ! ! einai mia kali eykairia gia na mathoyme kapoia pragmata parapano .... "peri AMEMON" ... alloste "H GNOSH EINAI DYNAMH" !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKALH PROSPATHEIA ! ! ! !
NIKOS KSA (SALONIKA)
P.S. KEEP UP THE GOOD JOB ! !